Plus
Prova premiumkonto
0   produkter
#
0,00 kr
Din kundvagn är tom
visa
Markera kategori
Tillverkare
29 produkter

Hjullagerverktyg används för att ta bort hjullager snabbt och enkelt, ibland används det även för att installera. De gör att arbetet kan utföras så noggrant och exakt som möjligt. De hjälper också att skydda navets centrum och lagerkragen från att skadas.

Vilka typer av hjullagerverktyg finns det?

Olika drivtyp:

  • Hydraulisk. De drivs av att vätskan i cylindern komprimeras och är kända för att ha hög prestanda och styrka. De passar för att jobba med stora delar, de används därför ofta till kommersiella fordon.
  • Mekaniska har en enklare design. De kräver mer fysisk ansträngning från den som arbetar och är därför inte bekväma att använda vid mycket jobb eller vid arbeten av större storlek.

Olika utseende:

  • Interna avdragare. Bra för arbeten i trånga miljöer. De ses som mångsidiga verktyg. Greppar den inre delen av lagret.
  • Externa dragare. Används ofta för borttagning av lager som pressas på kanten. De kan också användas för demontering delar av fälgar på den yttre kragen.
  • Lagersplittrare. De fäster i den yttre ringen och ger en säker passform. Passar utmärkt till delar med tunna väggar.
  • Universal. Tar bort och installerar delar utan att ta bort navet.

Olika funktioner:

  • Med kraftbult. Dessa är populära då de går att använda för både stora och små delar.
  • Med glidhammare. Med denna tar man bort delar från blindhål.

Hur funkar det?

Trots att de har olika utseende har alla verktyg en stång med liknande arbetsprincip. Huvuddelen på verktyget är en gängad stång som gör en rörelse som trycker på bakdelen. Den är antingen en axel med ett jämnt pressat lager eller ett däckjärn som har placerats där förut. När stången trycker på bakdelen drar käftarna spärren från sätet. På vissa verktyg drar inte käftarna utan stången själv pressar. I mekaniska verktyg vänds stången för hand eller med en mutterdragare. På hydrauliska verktyg flyttas delarna av den komprimerade vätskan. Hjullagerverktyg med glidhammare fungerar på ett annat sätt, på dessa avlägsnas delen genom att man slår stoppstödet flera gången med en hammare på stången.

Tips vid användning av hjullagerverktyg

Läs alltid instruktionsboken noggrant innan du börjar använda verktyget. Kontrollera även utrustningen innan användning, du bör inte använda ett verktyg som är skadat.

Vid arbete med hydraulverktyg ska alltid väskan kontrolleras. När du arbetar är det viktigt att stången är i rät vinkel mot bakstoppet. Du får inte uppgradera verktyget. Följ alltid säkerhetsangivelserna. Om du tänker ta bort ett lager utan att demontera navet bör du alltid kontrollera att bilen sitter fast ordentligt. Vid sådana lägen är det bättre att använda en billyft.

AUTODOC: bekväm shopping online

I vår webbshop kan du köpa hjullagerverktyg och andra verktyg du kan behöva för att reparera bilen snabbt, enkelt och billigt. I vår katalog finns produkter från ledande tillverkare. Utrustningen du köper kommer du kunna använda i många år framöver. Många produkter finns även till extra bra pris. Därför bör du alltid ta kontakt med våra specialister innan du beställer, de kan hjälpa dig att hitta exakt det du behöver och berätta om aktuella kampanjer.

loader Vänligen vänta...