Plus
Prova premiumkonto
0   produkter
#
0,00 kr
Din kundvagn är tom

Dieselmotor: grundläggande

Prenumerera
PÅ VÅRA NYHETSBREV

Du får våra senaste nyheter och tips genom att ange din e-postadress:

Många förare som har valt dieseldrivna fordon har redan upptäckt deras många fördelar och unika egenskaper. Om du är ny med denna slags motor så har du säkert många olika frågor. Vi har försökt besvara de vanligaste frågorna i denna artikel som brukar dyka upp.

Dieselmotor: historia

Dieselmotorn dök först upp år 1824 när den franske fysikern och matematikern Sadi Carnot hade hypoteser om en effektivare värmemaskin vars invändiga arbetsmedium värmdes upp till sin tändpunkt med hjälp av snabba kompressioner. Denna princip användes sedan för att lägga grunden för den allra första dieselmotorn.

Genom åren så försökte olika forskare på sig att designa dieselmotorn, bland annat Herbert Akroyd-Stuart och Gustav Trinkler. Men det var inte förrän år 1887 när Rudolf Diesel lyckades konstruera den allra första praktiska och effektiva prototypen.

Uppfinnaren trodde först att det bästa bränslet för hans motor var kolstoft men på grund av dess nötande egenskaper och andra komplikationer såsom bränsletillförseln till cylindrarna så övergav han denna idé. Å andra sidan så fungerade Diesels uppfinning bra med vegetabiliska oljor och andra lättare oljeprodukter.

Dieselmotorerna har förbättrats hela tiden sedan dess ursprung. Många moderna personfordon och de flesta nyttofordon är utrustade med dessa kraftfulla, pålitliga och effektiva motorer.

Arbetsprincip

Personbilar idag kommer oftast med så kallade fyrtaktsmotorer. Deras arbetscykel inkluderar 4 steg (takter):

 1. Inloppstakten/insugningstakten. Vevaxeln vrider från 0 till 180°. Vid detta steg så kommer luft in i cylindern via en öppen ventil.
 2. Kompressionstakten. Under denna takt så går vevaxeln från 180 till 360°. Kolven orsakar luften i kammaren att komprimeras 16-25 gånger så att dess temperatur stiger upp till 700-900 °C.
 3. Arbetstakten. Vid detta steg så går vevaxeln från 360-540° och bränsle sprutas in som antänds. De producerade ämnena gör så att kolven går ned igen.
 4. Utloppstakten/avgastakten. Vevaxeln går 540-720° i förhållande till sin startposition och kolven förflyttar sig uppåt och dem brända avgaserna avleds ut ur systemet via avgassystemet.

I dieselmotorer så matas bränslet via en insprutningspump. Det finns flera olika slags bränslepumpar som används i moderna fordon:

 • Inline. De innehåller kolvpar som motsvarar motorns cylinderantal. Kamaxeln är ansluten till vevaxeln och förflyttar kolvarna så att dem öppnar och stänger olika inloppsöppningar. Detta leder till att tryck bildas när insprutningsventilen öppnas och bränsle kommer in i motsvarande insprutare. Dessa pumpar är mycket pålitliga men installeras främst på lastfordon: tillverkarna slutade utrusta personfordon med inline pumpar sedan år 2000.
 • Fördelarpump. Deras konstruktion har en eller två kolvar som roterar på ett sätt att dem kan fördela bränslet mellan alla cylindrarna vid rätt tidpunkter. Då får du en mer jämn bränslefördelning men komponenterna slits också ut snabbare. På grund av detta så brukar fördelarpumpar främst användas i personbilar.
 • Högtryckspumpar. Dessa används främst i Common Rail-bränslematarsystem (gemensamt fördelningsrör) och bränslet pumpas då till ett bränslefördelningsrör under konstant högt tryck oavsett motorläge. Detta system låter dig öka motorns vridmoment med 25% vid låga motorvarvtal och minska bränsleförbrukning upp till hela 20%.
 • Enhetsinsprutare. En enhetsinsprutare med kompression och insprutning arbetar med varje cylinder. Detta system låter dig öka bränsleeffektiviteten hos fordonet och minska dem giftiga avgaserna eftersom insprutningen sker med 3 steg. Förinsprutningen försäkrar dig smidig förbränning medan postinsprutningen underlättar återbildandet av sotfiltret.

5 viktiga fördelar med dieselmotorer

 1. De förbrukar signifikant mindre bränsle - 30% mindre i snitt jämfört med bensinmotorer. Detta är tack vare högtrycket inuti förbränningskamrarna, motorns design, dess arbetsprinciper, samt andra faktorer. I de flesta länder kostar även dieselbränsle mindre än vanlig bensin gör.
 2. I dieselmotorer så förbränns bränslet direkt efter det kommer in vilket behåller ett högt vridmoment även vid lågt motorvarvtal. Detta förbättrar fordonets dragnings-, dynamiska och styrningsprestanda.
 3. De har en hög effektivitet ända upp till hela 50%.
 4. Tack vare glödstift och uppvärmda insprutare så startar dieselmotorer mycket smidigare oavsett omgivningens temperatur.
 5. De håller nästan dubbelt så länge som bensinmotorer gör.

Dieselmotorer: 9 driftregler från AutoDocs experter

Följ dessa simpla regler för att undvika onödiga reparationer med dina motor- och bränslesystem:

 1. Byt ut bränslefiltret och bränslevattenavskiljaren i tid. Dieselkomponenter är mycket känsliga för mekaniska partiklar och vatten. På grund av deras fina konstruktion så kan injektorerna och pumpkomponenterna lätt täppas igen medan sulfat från bränsleblandningarna ihop med vatten förvandlas till svavelsyra som har en förstörande effekt på motorns olika komponenter.
 2. Se till att du fyller på med bara kvalitativt bränsle. Högt sulfathalt i lågkvalitativa bränslet förkortar livslängden och försämrar motoroljans effektivitet och kan leda till att sotfiltret går sönder tidigare.
 3. Undvik att köra i höga motorvarvtal: detta påfrestar motorn extra mycket.
 4. Kontrollera alltid att ditt bränsle matchar omgivningens temperatur. Dieselbränsle innehåller paraffin som fryser vid låga temperaturer. Därför rekommenderas det att du använder vinterbränsle eller arktiskt bränsle (vid temperaturer mellan -25 °C och 0 °C) under vintern som behåller sin viskositet vid temperaturerna -35 °C till 0 °C. Servicestationer brukar ange temperaturspannet som deras sålda bränslen klarar av.
 5. Välj nödvändiga tillsatser till ditt dieselbränsle också. Om du kör i tuffa väderklimat med ditt fordon så ska du välja antigeltillsatser till din bil. Det finns också tillsatser som förbättrar motorns vridmoment och kapacitet genom att förbättra bränsleluftblandningens förbränning, samt rengöringsmedel som rengör motorn och bränsleledningarna.
 6. Variera mellan att köra i städer och ute på landsbygden så att motorn får köras i motorvarvtalet 2500 till och från. Under denna tid så kommer då sot- och kolavlagringar att brännas bort vilket minskar risken för igentäppta insprutare, kolvringar som fastnar, och trasiga katalysatorer.
 7. En turboladdarmotor ska inte stängas ner direkt efter bilen stannar; låt den få gå på tomgång i 2-5 minuter så att turbinen hinner få kylas ned.
 8. Köp alltid motoroljan som biltillverkaren rekommenderar och blanda aldrig smörjmedel med olika viskositeter med varandra.
 9. Starta fordonet mjukt för att undvika att skada bussningar inuti turbinen.

Slutsatser

Moderna dieselmotorer är ekonomiska och kraftfulla. Trots deras stereotypiska fördomar så är dem miljövänliga och bullerfria. Bilar utrustade med dieselmotorer lämpar sig för lugna resor ute på landsbygden; de är bekväma för stora grupper, familjer, och går inte sönder vid regelbunden användning. De är mycket pålitliga på andra terränger än vanliga vägar och passar dem som tycker om att fiska, jaga, eller vara ute i naturen. Om du däremot alltid har velat haft en sportbil så du kan gasa och bromsa snabbt så ska du inte välja en dieseldriven bil då den aggressiva körningen kommer att påfresta motorn alldeles för mycket.

Att laga en dieselmotor är dyrt. Men om du följer tipsen ovanför så slipper du behöva laga den lika ofta.

loader Vänligen vänta...