Innehållsförteckning
Servostyrningsolja: hur man väljer och byter
Servostyrningens livslängd är avsedd för att hålla hela bilens livslängd, men endast i det fall systemet inte har läckage. Användning av undermålig olja eller sent byte är de vanligaste orsakerna till att servostyrningen går sönder. Läs vår artikel för att veta hur man kan undvika misstag när du väljer och byter ut hydraulvätska.
Orsaker till försämring av hydraulvätskan i servostyrningen
Intensiv belastning på servostyrningen och snabba tryckfall i systemet leder till för tidig försämring av oljekvaliteten. Våra experter belyser de fyra främsta orsakerna till oljeförsämring:
- överhettning;
- alltför intensiv användning av servostyrningen (aggressiv körstil);
- skada på systemets integritet;
- oljan stämmer inte överens med bilen tekniska krav.
I moderna bilar används skyddande bypassventiler för att skydda systemkomponenterna från skada.
När man ska byta servoolja
De flesta biltillverkare inklusive Mitsubishi, Volkswagen och Ford rekommenderar att vätskan byts en gång varje eller vartannat år, eller var 100 000 kilometer. Följande tecken kan tyda på att det är nödvändigt att göra ett oplanerat oljebyte:
- färgförändring, oljan är mörk;
- bränd lukt;
- ökning av rattens motstånd;
- onormala ljud när du vrider ratten;
- vätskeläckage.
Du måste också byta vätskan om du lagat pumpen eller andra effektstyrkomponenter. Användning av olja som har förlorat sina ursprungliga egenskaper eller är olämplig, kan skada pump eller spolar, och leder till tidigt slitage av tätningselementen. På vissa fordon, såsom Toyota Corolla, Subaru, och nästan alla Volkswagenbilar, finns det ingen möjlighet att byta ut tätningselementen. Om de slits ut, måste du installera ett nya reservdelar till bilar servostyrningssystem.
Hur man väljer servoolja
Det finns flera typer av vätskor:
1. Mineral. De omfattar raffinerade petroleumfraktioner och tillsatser som förbättrar oljans prestandaegenskaper. Den största fördelen med mineralvätskor, förutom priset, är att de inte har någon aggressiv inverkan på gummielementen. Däremot har de en kort livslängd och är benägna till ökad skumbildning.
2. Halvsyntetiska. Deras sammansättning innefattar både mineralämnen och syntetiska ämnen. En lägre grad av viskositet, beständighet mot skumbildning och en god smörjförmåga är fördelarna. Däremot har halvsyntetiska vätskor en destruktiv inverkan på servostyrningens gummielement.
3. Syntetiska. Deras sammansättning innefattar mestadels flervärdiga alkoholer, polyetylen, och en liten mängd av särskilt raffinerade petroleumfraktioner. I syfte att minska destruktiv inverkan på gummitätningar, har specialtillsatser blandats in i kompositionen av syntetiska oljor. Syntetiska vätskor är dyrare, men har utmärkt prestanda: motstånd mot skumbildning, låg viskositet, förmåga att arbeta i extrema temperaturer och den längsta livslängden.
Servostyrningsvätskan har vanligtvis information på förpackningen om vilka standarder den möter och i till vilka bilmärken den kan användas.
Hydrauliska vätskor varierar inte bara i sammansättning och prestandafunktioner, utan också i färg. De vanligaste är följande:
1. Röd. Produceras enligtGeneral Motors Automotive Groups standards och är kända som Dexron. De tillverkas av både koncernen och av tredje part på licens. Dessa vätskor används i Toyota, Nissan, Hyundai, Kia, Mazda och General Motors bilar.
2. Gul. Avsedda främst för bilar från Mercedes-Benz. De är utvecklade av Daimler, men produceras även av andra tillverkare under licens.
3. Grön. Tillverkas av det tyska företaget Pentosin. Används aktivt i Volkswagen, Ford, Bentley, BMW, Volvo, liksom i fordon från Daimler AG Group.
Det är dock fel att välja servoolja endast genom dens färg. Färgen anger inte alltid sammansättningens identitet. Till exempel kan Dexronoljor vara antingen mineral eller syntetiska, även om de fortfarande har samma färg. Det är starkt förbjudet att blanda mineral, syntetisk och halvsyntetiska vätskor med varandra.
Byte av servostyrningsvätska på egen hand
Alla kan byta servoolja på egen hand. Denna process är enkel och tar ca 30 minuter. För detta behöver du en stor spruta, en behållare för att dränera de gamla vätskan, och skyddshandskar.
Byt enligt följande steg:
- Lyft främre delen av bilen med en domkraft till bil och säkra den.
- Med användning av en spruta, dra ut det gamla vätskan från tanken.
- Koppla returflödesslangen och placera den i en behållare framställd i förväg. Tappa ur oljan.
- Häll i ny vätska i systemet.
- Vrid runt ratten till fullt stopp några gånger.
- När du tappar ur den gamla vätskan, häll i den nya upp till märket på ytan av servostyrningsvätskans tank eller på oljestickan till bil som sitter fast i locket. Fylla på olja tills den nya vätskan strömmar ut ur slangen.
- Montera slangen på plats, starta motorn och vrida ratten i båda riktningar.
- Återigen, fyll på vätska upp till märket.
Slutsats
Köp bara styrservoolja av hög kvalitet och ta alltid hänsyn till bilens tekniska krav, försumma inte rekommendationerna för oljebyte. En lugn körstil, byte av vätska i rätt tid och efterlevnad av reglerna garanterar en lång och tillförlitlig drift av servostyrningen.