Motorolja till bilen
Populära motorolja märken
Sök Motorolja bil efter viskositet
Beteckningar
OEM-godkännande
Fysiska och kemiska egenskaper
De bästa erbjudandena på Olja till din bil
Köp motorolja och smörjmedel till din bil billigt online
Motorolja till Topp biltillverkare
Recensioner och betyg
ÄKTA OLJA SOM TROTS SVÅR KONKURRENS TILLVERKAS FORTFARANDE I TYSKLAND...MADE IN EUROPA...NUMMER ETT
Väldigt bra leverans! De varor jag hade beställt va de som kom, inga andra produkter som jag inte hade valt. Produkterna va väl paketerade
Kör med denna i min Skoda Fabia Mk1 MPI 1.4 2000 och min gamla Saab 96 V4 1972. Funkar fint i båda då de är OHV motorer
Bästa oljan till Volvo V70 2.5T 2004. Jag kör intervall på byte med 3 år. Håller väldigt länge, efter 3år ser den ut och luktar som ny. Vilket motsvarar 6mån med Biltemas liknande olja.
bra olja kallstarten av motorn har gjort att tickande vibrationer hae faktiskt försvunnit. tystare motor rekommenderas starkt
Motorolja används för att smörja motorns rörliga delar. Smörjmedel minskar risken för snabbt slitage och korrosion samt tvättar bort smuts.
Typer av motorolja
Baserat på årstid och viskositet:
- Oljor för sommartemperaturer.
- Oljor för vintertemperaturer. Enligt klassifikationen SAE J300 är dessa markerade med bokstaven “W”.
- Oljor för alla årstider.
Enligt standarden SAE kan smörjmedlets namn innehålla en eller två siffror. Den första indikerar minimitemperaturen för användning av vätskan. Den andra står för viskositeten vid höga temperaturer. Ju högre siffra, desto tjockare är oljan.
Baserat på motortyp:
- För bensinmotorer – dessa är märkta med bokstaven “S” enligt klassificeringen API.
- För dieselmotorer – dessa är märkta med bokstaven “C”.
- Universella oljor – dessa kan användas i både bensin- och dieselmotorer, då deras märkning innehåller bägge bokstäverna.
Det finns även flera specifika symboler, till exempel:
- SF – för motoroljor som använts i passagerarfordon producerade under 1980-talet.
- SG – i kommersiella fordon från samma period.
- SH – i motorer tillverkade efter år 1994.
- SL – i turboladdade flerventilsmotorer tillverkade efter år 2000.
Baserat på bas:
- Mineraloljor produceras genom raffinering av råolja. De är billiga. Dock avdunstar de lätt, och i kallt vatten tjocknar de. Användning av dessa kan leda till att slam byggs upp om motorn överhettas.
- Halvsyntetiska oljor produceras genom att syntetiska tillsatser adderas i mineralbasen – en tredjedel av den totala mängden. De är frosttåliga, men förlorar gradvis sin viskositet vid användning. Nedbrytningsprodukter kan bli kvar inne i motorn.
- Syntetiska oljor tillverkas av kolväten från en kemisk reaktion. De skyddar motorn från korrosion och har en lång livslängd, men är dyra.
- Hydrokrackade oljor produceras genom att modifiera råolja på molekylnivå. De har ett lågt pris men förlorar snabbt sina egenskaper och kan inte stå emot snabba temperaturförändringar.
Tips för användning
Motoroljans livslängd är i genomsnitt 10 000–15 000 km. Med signifikant belastning på motorn kan livslängden uppskattas till omkring 8 000–6 000 km. Dessutom är det rekommenderat att byta oljan minst en gång per år, även om du inte använt bilen. Var 1 000:e km bör du kontrollera smörjmedlets nivå och skick med oljestickan. När du byter olja bör du inte blanda smörjmedel av olika typer och märken. Det är viktigt att enbart använda en olja som är rekommenderad av biltillverkaren. Överfyll aldrig motorn.
Orsaker på tecken på nedbrytning av motorolja
- Att blanda smörjmedel av olika typer och klassificeringar leder till formation av olösliga avlagringar på motorns väggar. Du kan märka detta på oljestickan vid en inspektion.
- En del vätskor förlorar sina egenskaper som ett resultat av att de utsatts för höga eller låga temperaturer eller att frysmedel läcker in i smörjsystemet. Du kommer att notera en förändring i konsisten eller emulgeringen när du kontrollerar oljan med mätstickan.
- Som ett resultat av lång användning förlorar vätskan sina egenskaper, vilket indikeras av en förändring av dess konsistens och färg.
- Lång tomgångskörning har en negativ inverkan på smörjmedlets kvalitet. Utbytesintervallet bör i detta fall förkortas.
Så byter du motorolja
- Parkera fordonet på en plan yta och låt motorn svalna i omkring 10 minuter.
- Skruva loss oljetrågets dräneringsplugg.
- Töm den förbrukade vätskan i en förberedd behållare.
- Se till att även installera ett nytt oljefilter när du byter olja. Ett tilltäppt filter kan inte fungera effektivt.
- Innan du installerar filtret bör du hälla i omkring 200 ml olja i det. Använd lite olja för att smörja in o-ringen.
- Häll först i cirka 80 % av vätskemängden som specificerats av biltillverkaren. Addera sedan resten gradvis, ungefär 150 ml i taget, och håll koll på nivån med oljestickan. Oljenivån ska ligga mellan markeringarna “min” och “max”.
- Inspektera alla tätningar och packningar samt oljelocket. Byt ut dem vid behov.
Professionell hjälp från AUTODOC
Du kan köpa motorolja och annan servicevätska och göra ett bra klipp på AUTODOC. Tack vare vårt breda komponentutbud och kompetenta kundtjänstteam tar det bara ett par minuter att välja produkter som passar ditt fordon. Leveransen utförs på kortast möjliga tid. Att shoppa hos oss är alltid smidigt, snabbt och billigt!
Användbar information om funktion, felorsaker, diagnos och utbytesintervall