Plus
Pröva premiumkonto
0   produkter
#
0,00 kr
Din kundvagn är tom

Regummerade däck

Sök däck enligt storlek
Välj rätt Däckstorlek
205 / 55 R15
Årstid
All/alla
Sök

Regummerade däck: fördelar och nackdelar

Däck av hög kvalitet kan hålla i ett par år. De är dock relativt dyra. Nuförtiden har bilägare möjligheten att köpa regummerade däck. Här förklarar vi vad det är.

Teknologin bakom regummering av däck

Idag har många ledande tillverkare bemästrat däckregummeringsteknologin. Bland dem finns Michelin och Bridgestone som båda är ledande inom däckproduktion.

Teknologin består i att använda gamla däckstommar på vilka nya slitbanor fästs.

I regel utförs restaureringen i flera steg:

  • en skadad slitbana skärs av från den gamla stommen
  • den rengjorda ytan slipas för att den ska bli jämn
  • skadade fläckar fylls med hjälp av gummiextruder
  • en ny slitbana tillverkas och vulkaniseras på stommen.

Denna process kan dock variera beroende på vilken regummeringsmetod som används.

Alla däck kan inte regummeras. För vissa däck är restaurering helt enkelt olämpligt. Stommens skick bedöms av tillverkaren. När det kommer till slitbanan är max 5 punkteringar på upp till 5 mm i diameter tillåtna. Avståndet mellan dem måste vara mer än 1 cm.

Hur ser man skillnad på regummerade däck och nya?

Pålitliga tillverkare använder alltid märkningen "Regummerad" eller "Retread" på sina regummerade däck. Samtliga däck genomgår tester i flera steg, har motsvarande dokumentation och kommer med garanti.

Om en oärlig tillverkare eller säljare däremot försöker dölja att däcken regummerats för att kunna sälja dem till ett högre pris finns det sannolikt ingen märkning på sidoväggen. Följande tecken indikerar att däcken behandlats:

  • ett lager med sot, små gummipartiklar eller överlappande blandningar kan ses på däckets insida
  • märkningarnas bokstäver och text har spruckit.

Fördelar och nackdelar med regummerade däck

Den främsta fördelen med regummerade däck är deras pris. I regel är de 30–50 % billigare än nya. Detta gör det möjligt att spara mycket pengar – speciellt för ägare av kommersiella fordon, taxiförare och andra som behöver köra längre sträckor. Miljöaspekten är inte mindre viktig: återanvändning av däck hjälper till att spara råolja som annars behövs för att tillverka nya komponenter. Dessutom minskar utsläppen av koldioxid.

Denna typ av däck har även nackdelar. De väger mer i jämförelse med nya delar, vilket kan påverka fordonets dynamik och leda till högre bränsleförbrukning. Om det donerade däcket har omfattande skador kommer det regummerade däckets livslängd bli kort.

Toppsäljare

Gå till märken med premiumdäck