Plus
Pröva premiumkonto
0   produkter
#
0,00 kr
Din kundvagn är tom

Dubbdäck

Sök däck enligt storlek
Välj rätt Däckstorlek
205 / 55 R15
Årstid
All/alla
Sök

Dubbdäck: egenskaper och typer

När du kör på is är risken för sladd flera gånger högre än vanligt. Ofta kan en förare helt tappa kontrollen över fordonet. Dubbdäck kan hjälpa till att undvika sådana situationer. Här berättar vi om olika typer av dessa däck samt deras för- och nackdelar.

Därför är dubbdäck inte tillåtna i en del länder

Världens första dubbdäck kom på 1960-talet. De producerades av företaget Michelin som tidigare lanserat slitbanesajpningsteknologin. Dessa däck säkerställde perfekt grepp på hala vägar. Redan år 1975 var den här typen av däck dock förbjudna i en del europeiska länder. Anledningen till detta var spåren som dubbarna efterlämnade i det asfalterade underlaget. Uppkomsten av spår ökar risken för vattenplaning, vilket var och är ett allvarligt problem i många europeiska länder med relativt milda vintrar.

Idag är det förbjudet att använda dubbdäck i länder som Serbien, Montenegro, Slovakien, Kroatien, Slovenien, Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, Makedonien, Nederländerna, Tyskland (med undantag för några kommuner nära gränsen till Österrike), Ungern, Tjeckien, Polen, Rumänien och Portugal.

Att köra med dubbade vinterdäck är tillåtet i Albanien, Österrike, Norge, Belgien, Estland, Danmark, Finland, Litauen, Lettland, Frankrike, Luxemburg, Island, Frankrike, Spanien, Irland, Sverige, Italien, Storbritannien och Schweiz. Många av dessa länder har dock sina egna regler för dubbdäck. Exempelvis finns det i de nordiska länderna en lag som begränsar det tillåtna antalet dubbar på ett däck till 50 per meter i omkrets. I Österrike kan dubbdäck enbart användas från 1 oktober till 31 maj på bilar som väger mindre än 3,5 ton. Hastigheten är begränsad till 100 km/h på motorvägar och 80 km/h på andra vägar. I Belgien är dubbar enbart tillåtna från 1 november till 31 mars och med striktare hastighetsgränser: upp till 90 km/h på motorvägar och 60 km/h på andra vägar.

Typer av dubbdäck

  • Dubbade. Dessa däck fabriksmonteras med dubbar. Sådana däck är mer hållbara, pålitliga och håller längre. De är dock dyra. Dessutom är det förbjudet att använda dem utan dubbar.
  • Dubbningsbara. Dessa däck kommer utan dubbar, men har monteringsfästen för installation av dem. Dessa produkter är billigare. De är dock mindre effektiva än den första typen. Dubbning av sådana däck utförs i en däckverkstad. Om det behövs kan dubbarna avlägsnas.

För- och nackdelar med dubbdäck för bilar

Den främsta fördelen med dubbdäck är perfekt grepp på is eller packad snö. De motverkar hjulspinn, säkerställer säkrare acceleration och bidrar till en kortare bromssträcka.

Dubbdäck kan emellertid ha sämre grepp än vanliga friktionsdäck på asfalterade vägar, speciellt när det är blött. Dessutom är de ganska dyra och slits ut snabbare. Dessa däck är relativt högljudda vid körning på asfalt och de är mindre behagliga att köra med än odubbade däck.

Populära dubbdäcksmodeller

  • Michelin X-Ice North 4: Dessa däck har fler än 250 ståldubbar i en speciell form monterade enligt ett speciellt mönster, vilket säkerställer perfekt grepp vid körning på hala underlag. Ett riktat slitbanemönster ger utmärkt prestanda på såväl våt som torr asfalt.
  • Nokian Hakkapeliitta LT3: Dessa däck är avsedda för lätta kommersiella fordon. Deras dubbar är tillverkade av rostfritt stål och kännetecknas av hög resistens mot korrosion. Ett slitbanemönster med breda spår säkerställer att vatten och snö omedelbart avlägsnas från kontaktytan, vilket förbättrar däckets greppegenskaper.
  • Cooper Weather-Master WSC: Dessa däck är avsedda för SUV:ar. De är tysta och effektiva på både hala och torra underlag. De är hållbara och kan användas länge.

Toppsäljare

Gå till märken med premiumdäck