Plus
Pröva premiumkonto
0   produkter
#
0,00 kr
Din kundvagn är tom

Däckomvandlare

Sök däck enligt storlek
Välj rätt Däckstorlek
205 / 55 R15
Årstid
All/alla
Sök

Däckkalkylator: allt du behöver veta

Vill du förbättra ditt fordons styrbarhet och stabilitet på hala vägar? Eller vill du göra åkturen behagligare och mjukare? Det finns ingen anledning att göra stora modifikationer på din bils fjädring. I de flesta fall kan du helt enkelt utrusta ditt fordon med däck i en annan storlek för att justera dess köregenskaper. Nedan kommer vi att informera dig om förbättringar som kan uppnås genom denna typ av tuning, förklara varför du behöver en däckkalkylator samt hur du använder den.

Nyckelparametrar för utbytbarhet hos bildäck

  • Däckbredd. Det avgör däckets kontaktyta och därmed dess väggreppsegenskaper. Bilar utrustade med bredare däck är mer stabila på torra asfalterade vägar. Bredare däck bidrar även med förkortad bromssträcka och minimerar risken för hjulspinn under snabba accelerationer. En bredare slitbana kan dock påverka bilens styrbarhet negativt och öka bränsleförbrukningen. Dessutom reduceras hastigheten vid vilken vattenplaning kan uppstå. Bilar med smala däck löper mindre risk att hamna i hjulspår. Dessutom säkerställer däck av denna typ bättre terrängprestanda på snöiga vägar.
  • Sidoväggarnas höjd. Ju högre de är, desto bättre dämpande egenskaper har däcken. Däck med hög profil absorberar stötar på ett perfekt sätt och säkerställer mjuk och behaglig bilkörning. Lågprofildäck förbättrar styrbarheten, dynamiken och manövrerbarheten. Att installera däck med högre profil utan att byta fälgdiameter kan göra att hastighetsmätaren visar fel värden. Därför bör du alltid kontrollera om däcken är utbytbara.
  • Fälgdiameter. Det är relaterat till hjulfälgdiametern. Som en del i biltuning kan bilägare ändra den genom att installera däck med större diameter än standarddäckens. I regel involverar detta användning av däck en lägre sidoväggshöjd. I princip kan du, genom att byta fälgdiameter och höjd på sidoväggarna, höja eller sänka ditt fordons markfrigång.

Bildäcksmärkningar

Två enhetssystem används för märkning av däckstorlekar: metriska och imperiella.

Det metriska systemet är populärt bland europeiska och asiatiska tillverkare. Enligt det har däcken följande märkningar: 265/75 R15 där 265 är däckets bredd i mm, 75 motsvarar sidoväggens höjd i procent av däckets bredd och 15 står för fälgdiametern i tum. Bokstaven "R" indikerar att däcken är radiala.

Det imperiella märkningssystemet används framförallt av amerikanska tillverkare. Ett exempel på sådan däckmärkning är: 31x10.5 R15 där 31 är hjulets totala diameter i tum, 10.5 står för slitbanans bredd och 15 för fälgdiametern. "R" står också för radiella däck.

Varför behövs en däckstorlekskalkylator?

Ibland är det svårt att välja de rätta däcken för att ersätta standarddäck. Om du installerar för breda däck eller sådana med överdrivet höga sidoväggar kan hjulen börja få kontakt med hjulhusen eller fjädringens delar. Om hjulets totala diameter ökar signifikant kan hastighetsmätarens avläsningar dessutom förvrängas. Därför bör hjulens totala diameter inte skilja sig med mer än 5 % från din bils standardvärden. Dessutom finns det begränsningar för däckbredden: den bör överensstämma med fälgens inpressningsdjup (ET).

Alla dessa aspekter beaktas av däckstorlekskalkylatorn/-omvandlaren. Det enda du behöver göra är att ange de grundläggande parametrarna för däcken som är installerade på din bil i motsvarande fält i programmet och trycka på "Beräkna". En lista över däck som är lämpliga för din bil kommer att visas.

Dessutom kan däckkalkylatorn omvandla tum till millimeter så att du kan ange amerikanska märkningar i sökfältet. Du kan även använda ett diagram över utbytbara däck, men kalkylatorn är ett smidigare verktyg.

Toppsäljare

Gå till märken med premiumdäck