Plus
Pröva premiumkonto
0   produkter
#
0,00 kr
Din kundvagn är tom

Hastighetsindex däck

Sök däck enligt storlek
Välj rätt Däckstorlek
205 / 55 R15
Årstid
All/alla
Sök

Så väljer du däck efter hastighetsindex

Hastighetsindex är en av huvudparametrarna du bör ha i åtanke när du väljer däck. Det indikerar vid vilka hastigheter däcket är kapabelt att tåla sin tillåtna last. Det är märkt med latinska bokstäver på däckets sidovägg. Denna märkning är placerad nära numret som indikerar belastningsindex. I den här artikeln kommer vi att berätta för dig vad de här märkningarna står för. Välj hastighetsindex i enlighet med ditt fordons driftsförhållanden.

Däckhastighetsindex
Hastighetsindex Hastighet, km/h
Q160
R170
S180
T190
U200
H210
VR210
V240
Z, ZR> 240
W270
Y300

Det finns även kommersiellt tillgängliga däck med andra hastighetsindex. Exempelvis kan produkter som är märkts med B, D, E, F och G användas vid hastigheter mellan 50 och 90 km/h. Vanligtvis monteras dessa däck på specialfordon.

Skillnader i hastighetsindex för vinter- och sommardäck

Generellt är vinterdäck designade för lugnare körning: hala och istäckta vägar är inte lämpade för racing. I de flesta fall har sådana däck R-, S- eller T-index. Q-klassade produkter syns till mindre ofta. Dyrare däck kan ha H-index.

Sommardäck är designade för högre hastigheter och har i regel H-, V-, W- eller Y-index. Det finns dock även däck med S-, T- eller till och med Q-index. Dessa installeras vanligtvis på SUV:ar, där belastningsindex är viktigare än hastighetsindex.

Dessutom finns en direkt koppling mellan hastighetsindex för däck och deras sidoväggars höjd. Ju högre de är, desto lägre hastigheter är däcket designat för. Detta kan enkelt förklaras av det faktum att högre sidoväggar är mer benägna att deformeras, vilket gör dem olämpliga för körning i höga hastigheter.

4 tips om hur du väljer och använder dina däck

  1. När du köper sommardäck bör du välja däck med samma hastighetsindex som dina standarddäck. Högre går också bra. När det gäller vinterdäck är det tillåtet att välja däck med ett hastighetsindex som är lägre än ditt fordons maxhastighet.
  2. Om du väljer däck med ett lägre hastighetsindex än dina standarddäck har bör du ha i åtanke att det bör vara minst 15 % högre än hastigheten du vanligtvis kör i. Om du har sådana däck installerade bör du tänka på att ett klistermärke med däckens hastighetsindex i vissa länder måste placeras inom förarens synfält. Överskrid aldrig denna hastighetsgräns.
  3. Det är inte lönt att köpa däck med ett överdrivet högt hastighetsindex. De är vanligtvis hårdare än vanliga däck, vilket kan påverka körkomforten.
  4. Däck på samma axel bör ha samma hastighetsindex. Däck som designats för höga hastigheter är tillverkade av en hårdare gummiblandning. Skillnader i däckens styvhet kan resultera i försämrad fordonsstyrbarhet. Bilen kan börja dra åt ena hållet.

Toppsäljare

Gå till märken med premiumdäck