Runflat däck
Sök däck enligt storlek

Välj rätt däckstorlek till din bil med några parametrar
Ange dina däcks bredd, höjd, diameter

Kontakta vår kundsupport om du har några frågor eller problem
Punkteringsfria däck: egenskaper, typer och tillverkare
Varken erfarna eller nyblivna förare är immuna mot däckpunkteringar. Detta kan vara ett riktigt problem eftersom det är förbjudet att köra med ett punkterat däck. Om du inte har tillgång till något reservdäck eller speciella däckreparationskit eller om du, exempelvis, råkar ut för två däckpunkteringar på en gång behöver du ringa efter bärgning. Situationen som uppstår när ett däck exploderar i hög hastighet är ännu värre: du kan förlora kontrollen över ditt fordon. Punkteringsfria däck hjälper dig att undvika dessa problem. Här kommer vi att informera dig om vad punkteringsfria däck är och berätta om deras främsta fördelar och nackdelar.
Detta är punkteringsfria däck: konstruktion, historia och märkning
Den punkteringsfria teknologin är inriktad på att minimera risken för bilolyckor och låta föraren köra till en verkstad. Om du använder denna typ av däck kan du dessutom klara dig utan reservdäck, vilket sparar plats, samt minska bränsleförbrukningen.
Utvecklingen av säkra däck som inte exploderar började redan på 1930-talet. Företaget Michelin blev en pionjär inom detta fält. År 1934 introducerade de världens första självstödjande däck med ett speciellt skumfoder inuti, vilket tog belastningen vid eventuell punktering. Idén att skapa ett punkteringståligt däck plockades upp av Goodyear, Chrysler, Dunlop och andra tillverkare.
Idag erbjuder alla ledande tillverkare punkteringsfria däck i sitt produktsortiment. Dessa däck kan markeras på olika sätt. Exempelvis som följande:
- Dunlop ― DSST.
- Nokian ― RFT och RF.
- Pirelli, BridgeStone, Firestone ― RFT.
- Yokohama ― RF och ZPS.
- Goodyear ― ROF och EMT.
- Michelin ― ZP.
- Continental – SSR och CSR.
- BF Goodrich ― SSS.
- Kumho ― XRP.
- Toyo ― TRF.
Typer av punkteringsfria däck, deras fördelar och nackdelar
- Självtätande. De har ett lager av tätningsmedel inuti vilket tätar punkteringen. Dessa däck är bara 10–20 % dyrare än traditionella däck. De kan installeras på bilar som inte är utrustade med ett däcktrycksövervakningssystem. Dessa däck kan lagas efter en punktering. De är dock inte kapabla att bibehålla trycket vid stora snitt eller om sidoväggen punkteras. Självtätningens effektivitet minskar vid kallt väder.
- Med förstärkta sidoväggar. Deras sidoväggar består av ett antal lager med speciell kord och gummi. Dessa tar all belastning vid en eventuell punktering. Denna typ av däck är höghållfasta och slittåliga. De kostar omkring 1,5–2 gånger mer än vanliga däck. Dessa däck installeras på standardfälgar och gör det möjligt att köra upp till 80 km efter en punktering. Fordonets hastighet bör dock ligga under 80 km/h. Dessa däck är dessutom 20–40 % tyngre än standarddäck. I de flesta fall går de inte att reparera.
- Med en stödring. En speciell plast- eller metallring är fäst vid fälgen och håller bilens vikt vid en eventuell tryckförlust. Denna typ av däck gör det möjligt att köra upp till 320 km. De begränsar inte fordonets hastighet ens efter en punktering. Dessa däck installeras ofta på bepansrade fordon, såsom officiella statliga fordon. De är dyra. Dessutom krävs installation av speciella fälgar för att använda dem. De här däcken kan enbart monteras vid specialiserade verkstäder. Komforten vid körning försämras när de används.
För vem är punkteringsfria däck ett bra val?
Alla förare kommer inte uppskatta fördelarna med dessa däck. Om komfort och dynamik har högsta prioritet för dig bör du välja standarddäck istället. Om du däremot värdesätter pålitlighet och praktiskhet, ofta kör i terräng eller långa sträckor kan denna typ av däck vara riktigt bra för dig.
Gå till märken med premiumdäck
Mest populära däckstorlekar till bil
- 195/65 R15
- 205/55 R16
- 225/40 R18
- 225/50 R17
- 225/45 R17
- 225/55 R17
- 185/65 R15
- 235/60 R18
- 245/40 R18
- 205/50 R17