Innehållsförteckning
Biobränsle: Vad det är, nackdelar och fördelar, utsläpp och funktionsprincip
Biobränsle – eller biodrivmedel som det ibland också kalla – är en typ av förnybar energikälla som kan spela en viktig roll i den globala omställningen till ett mer hållbart energisystem. I takt med att världen strävar efter att minska beroendet av fossila bränslen och fasa ut de klimatpåverkande utsläppen, har intresset för biobränslen ökat markant de senaste åren.
Biobränslen anses vara ett mer miljövänligt alternativ som kan bidra till en mer cirkulär ekonomi och minskad klimatpåverkan. Dock råder det delade meningar om hur hållbara biobränslena egentligen är och vilka konsekvenser en storskalig produktion kan få.
Denna artikel ger dig all viktig fakta om biobränsle, dess för- och nackdelar, hur det fungerar samt vad biobränsle har för miljöpåverkan.
Vad är biobränsle?
Vad menas med biobränsle? Biobränslen är förnybara bränslen som är producerade av så kallad biomassa, det vill säga organismer som bildades och slutade leva för kort tid sedan. Energin i biobränslen kallas för bioenergi och härstammar ursprungligen från solenergi som kemiskt bundits genom fotosyntes i växter.
Bioenergin lagras sedan i form av kolhydrater, fetter och andra energirika föreningar i biomassan. När biomassan förbränns eller bryts ner på annat sätt frigörs denna lagrade energi som kan omvandlas till värme, elektricitet eller rörelseenergi för att driva fordon och maskiner. Biobränslen kan utgöras av fasta, flytande eller gasformiga bränslen framställda av biomassa.
Biobränsle – nackdelar och fördelar
En stor fördel med svenskt inhemskt biobränsle är att det är förnybart och bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser jämfört med fossila bränslen. Att bränslet är förnybart innebär att råvarorna ständigt kan återskapas och förnyas, till skillnad från ändliga fossila bränslen. Nackdelarna inkluderar begränsad tillgång, risk för negativ påverkan på ekosystem vid ineffektiv odling och markanvändning samt utsläpp av partiklar vid ofullständig förbränning. Att ha ett väl fungerande bränslefilter när du använder biobränsle-bil kan dock minska partikelutsläppen.
En annan nackdel är att produktionen av vissa biobränslen som etanol från spannmål eller palmolja kan konkurrera med matproduktionen om marken. Det är därför viktigt att sträva efter biobränslen som produceras av restprodukter och avfall snarare än vid odling på åkermark. Genom forskning och utveckling av effektiva produktionsmetoder kan många av nackdelarna överbryggas för att realisera biobränslenas fulla potential.
Är biobränsle förnybart?
Bioenergi är en förnybar energikälla som framställs ur biomassa – till exempel växter och växtdelar från skog och jordbruk. En av många fördelar med biobränsle är att det kan bidra till att begränsa klimatförändringarna genom att den koldioxid som släpps ut vid förbränning kompenseras av den koldioxid som växter tar upp under sin tillväxt. Detta skapar ett kretslopp där koldioxiden cirkulerar mellan atmosfären, biomassan och förbränningen av biobränslen.
Så länge bränslet utvinns på ett hållbart sätt utan att utarma jordens naturresurser kan detta kretslopp upprätthållas utan att bidra till någon nettotillförsel av koldioxid till atmosfären. Biobränslen anses på så vis därför ha en lägre klimatpåverkan än fossila bränslen vars koldioxidutsläpp är en ren nettotillförsel som bidrar till den förstärkta växthuseffekten. En nyckel är dock att biomassan förvaltas på ett ansvarsfullt sätt för att bevara den biologiska mångfalden och undvika utarmning av markerna.
Hur fungerar biobränsle?
Hur fungerar biobränsle, och vad används biobränsle till? Biobränslen fungerar genom att biomassa – som ved, spannmål eller restprodukter från jordbruk och skogsbruk – förbränns eller omvandlas till flytande eller gasformiga bränslen. En väl fungerande bränslepump är avgörande för en effektiv bränsleförsörjning.
Den värme eller energi som bildas används sedan för att producera el, värme eller driva fordon och maskiner. Biobränslen kan användas för många olika ändamål som uppvärmning av bostäder och lokaler, elproduktion i kraftverk, samt som drivmedel för bilar, lastbilar, fartyg och andra transportmedel.
Vad är den största fördelen med biobränsle jämfört med fossilt bränsle?
Den största fördelen med hållbart producerade biobränslen jämfört med fossila bränslen är att de är förnybara och orsakar utsläpp av biogen koldioxid. Skillnaden är att det tagit miljontals år för fossila bränslen att bildas medan ny biomassa för biobränslen ständigt kan produceras på ett hållbart sätt. Koldioxiden som släpps ut vid förbränning av biobränslen anses ingå i den naturliga kolcykeln, då den koldioxid som växterna tar upp under sin tillväxt motsvarar de utsläpp som sker vid förbränningen.
På så vis kan biobränslen betraktas som koldioxidneutrala, under förutsättning att biomassan odlas på ett hållbart sätt utan att utarma markens bördighet. Detta står i kontrast till fossila bränslen, vars utsläpp av koldioxid som bundits under miljontals år bidrar till en ökad halt växthusgaser i atmosfären. Genom att ersätta fossila bränslen med hållbart producerade biobränslen kan vi minska den negativa klimatpåverkan samtidigt som energiförsörjningen tryggas på lång sikt.
Släpper biobränsle ut koldioxid?
Biobränslen ger utsläpp i form av koldioxid vid förbränning, men denna koldioxid betraktas som biogen och ingår i den naturliga kolcykeln. Miljöpåverkan från biobränslens koldioxidutsläpp anses därför vara lägre än från fossila bränslen. En väl fungerande katalysator kan ytterligare minska utsläppen från biobränsleeldade motorer. Den koldioxid som frigörs när biobränslen förbränns har nämligen bundits i biomassan genom fotosyntesen, och ingår således i det naturliga kretsloppet.
Fossila bränslen å andra sidan frigör koldioxid som varit bunden i miljontals år, vilket ökar halten växthusgaser i atmosfären. Förutom koldioxid kan dock även biobränsleförbränning ge upphov till andra utsläpp som partiklar och kväveoxider, vars miljöpåverkan måste beaktas. Genom modern förbrännings- och reningsteknologi kan dessa utsläpp begränsas avsevärt för att maximera biobränslenas miljöfördelar jämfört med fossila alternativ.
Vad är biobränsle gjort av?
Biobränslen är ett ord för olika bränslen som är tillverkade av organiska råvaror som växter, växtdelar, matavfall, restprodukter från skogsindustri, slakteriavfall samt slam från vattenreningsverk. Variationen av råvaror gör att biobränslen kan utvinnas på många olika sätt.
Några exempel är förbränning av ved eller pellets för uppvärmning, omvandling av vegetabiliska oljor eller djurfetter till biodiesel för fordon, samt rötning av avfall för produktion av biogas som kan användas för el- och värmeproduktion eller som fordonsbränsle.
Mest populära produkter i ämnet: