Plus
Pröva premiumkonto
0   produkter
#
0,00 kr
Din kundvagn är tom

Världens första automatiserade parkeringshus öppnar i Tyskland

Prenumerera
PÅ VÅRA NYHETSBREV

Du får våra senaste nyheter och tips genom att ange din e-postadress:

Du hittar denna tjänst på Mercedes-Benz-museet i Stuttgart. Det är ett samarbetsprojekt mellan de tyska grupperna Daimler och Bosch. Bilar kan parkera sig själva utan någon mänsklig inblandning: det enda föraren behöver göra är att aktivera processen via en tillhörande smartphone-app. Föraren kan sedan hämta sitt fordon på samma sätt.

Denna teknik är kompatibel med de senaste modellerna i Mercedes-Benz E-klass W213 som är utrustade för att fjärrstyras. Parkeringsgaraget har ett stort antal sensorer som övervakar området och överför data till en mottagarenhet som finns installerad i bilen. På så sätt stannar bilen omedelbart om ett hinder upptäcks. Enligt experter kan ett automatiserat parkeringshus rymma 20 % fler bilar än ett konventionellt, eftersom systemet parkerar dem mycket nära varandra utan risk för kollision.

Denna teknologi har mycket gemensamt med den som används i förarlösa fordon. Under de senaste åren har dessa lösningar utvecklats och förbättrats av många biltillverkare inklusive Daimler, BMW, General Motors, Volvo med flera. De har alla samma mål: att automatisera hela körprocessen. Robotparkering är ett utmärkt sätt att implementera detta på ett säkert sätt. För det första kan ett obegränsat antal sensorer och kameror installeras i parkeringshuset. Dessa kan i hög utsträckning anpassas till parkeringshusets förhållanden. För det andra innebär frånvaron av vibrationer och hårda miljöfaktorer att instrumentens avläsningar blir mer exakta.