Plus
Pröva premiumkonto
0   produkter
#
22-9923
0,00 kr
Din kundvagn är tom

Varför diesel tappar i popularitet i Europa

Prenumerera
PÅ VÅRA NYHETSBREV

Du får våra senaste nyheter och tips genom att ange din e-postadress:

Nuförtiden syns minskningar i efterfrågan på dieselbilar i Europa. Det misstänks att sådana tendenser inte kommer att avta de kommande åren. Låt oss reda ut detta.

Dieselbilar i Europa: statistik över försäljningen

Enligt European Automobile Manufacturer’s Association såldes 15 158 874 bilar i EU-länder (utom Malta) 2018 och 15 136 590 år 2017. Av dessa var andelen dieselbilar 35,9% och 44% respektive. Taget som helhet minskade efterfrågan på dem med 18,3% i jämförelse med året innan.

Den brittiska researchbyrån JATO noterade också en minskning med 18% på dieselbilsefterfrågan. Enligt statistiken, där 27 europeiska länder var inräknade, såldes totalt 5,59 miljoner dieselbilar 2018. Detta är 36% av den totala summan av passagerar-bilar och den lägsta andelen sedan 2001, när bara 5,44 miljoner dieselbilar såldes. Den minskande trenden var särskilt tydlig i jämförelse med 2011, när denna typen av fordon utgjorde 55% av marknaden.

Diesel i Europa

JATO-statistik visar på en betydande minskning av dieselbilars popularitet i 20 av 27 länder. I synnerhet sker minskning i ännu högre takt i Storbritannien, Skandinavien och Benelux-länderna, där 30%, 22% och 22% färre dieselfordon respektive såldes i 2018 än 2017.

Länder med den högsta och lägsta andelen dieselbilar

Enligt data från JATO utgör dieselbilar fortfarande mer än hälften av marknaden i Irland, Portugal och Italien 2018. 2017 behöll de den ledande positionen i sex länder: Irland, Portugal, Italien, Luxemburg och Kroatien.

Den lägsta procenten registrering av nya dieselbilar noterades i Nederländerna och Norge, där utgör mindre än 20% av försäljningen.

Diesel är valet för fans av premiummärken

Enligt JATO-statistik var 8 av 10 märken med maximerad försäljning av dieselbilar premiummärken. Därför lutar förare som köper Audi, Mercedes, BMW, Volvo, Land Rover, Jeep och andra bilar åt denna typ av bränsle. Dessutom registrerades ökningar av småförsäljning, från 44% till 49%, för tre bilar, till och med inklusive DS.

Vad är anledningarna till minskningen av dieselmotorers popularitet?

  • Dåligt rykte. Det är orsakat av skandaler kring kända biltillverkare som avsiktligen reducerade skadliga utsläppsvärden genom att installera särskild mjukvara som förvanskade data från mätare.
  • Begränsningar av transport. I en del europeiska städer, exempelvis Hamburg, finns det ett förbud mot att köra på huvudgatorna med bilar vars utsläpp inte lever upp till den senaste utsläpps-standarden - Euro 6. Myndigheter i Paris, Madrid, Aten, Dusseldorf med flera städer har också proklamerat att de har för avsikt att införa liknande förbud.
  • Möjligt förbud av förbränningsmotorer i vissa länder. Norge, Storbritannien, Nederländerna, Frankrike, Tyskland och Indien planerar att byta till elbilar de kommande åren.
  • Höga kostnader. Skatter och höga priser på dieselbränsle, något ökat av myndigheterna i vissa länder, såväl som priset på dieselbilar, lockar konsumenter till att successivt vända sig bort från dieselbilar.
  • Ökningen i popularitet av el- och hybridbilar. Enligt JATO-statistik ökade försäljningen av alternativa fordon signifikant 2018. Antalet registrerade bilar i 27 europeiska länder nådde under det gångna året 944 800, vilket är 6,5% av de totala marknadsandelarna. Detta värde var bara 0,5% år 2008.

Euro 5 diesel förbud Europa

Slutsats

Trots minskningen i populäritet är dieselfordon fortfarande närvarande på den europeiska marknaden. Med det sagt kommer deras position fortsätta att dala de kommande åren. Orsaken till detta är inte bara dieselmotorernas dåliga rykte, utan även den ökade efterfrågan på elbilar som enligt experter så småningom kommer tränga bort bilar med förbränningsmotorer från marknaden.

Populära inlägg