Plus
Prova premiumkonto
0   produkter
#
0,00 kr
Din kundvagn är tom

Jaguar vinner “European Car of the Year” för första gången någonsin

Prenumerera
PÅ VÅRA NYHETSBREV

Du får våra senaste nyheter och tips genom att ange din e-postadress:

Vinnaren av tävlingen Car of the Year tillkännagjordes nyligen i Geneve. 2019 är det den elektriska crossovern Jaguar I-Pace. Detta är första gången en bil av detta brittiska märke får ta emot priset.

Vad var det för meriter hos den dyra Jaguar I-Pace som vann över en jury som nästan alltid betraktat ett rimligt pris ett av de avgörande kriterierna för priset? Först och främst handlar det om de tekniska innovationerna som tillåter denna elbil att köra upp till 470 km på en enda laddning. Det tar även bara 45 minuter att ladda till 80% kapacitet. Om det inte finns tid till detta är 15 minuters laddning med 100 kW strömtillförsel tillräckligt för 100 km av drift.

Bilen är utrustad med två elektriska motorer som totalt levererar 400 hästkrafter. Vridmomentet har ett maximalt värde på 700 Nm. Tack vare detta demonstrerar denna crossover en otrolig dynamik: den kan accelerera till 100 km/h på 4,8 sekunder, siffror som minst sagt är något utöver det vanliga för elbilar. Manövreringen och styrbarheten hos fordonet har också visat sig hålla högsta klass. Bland nackdelarna noterade experterna det höga priset och att körstilen är i hög grad beroende på batterinivån.

På andra plats kom Alpine A110-sportkupén. Presenterad på Geneva Motor Show 2017 symboliserar den återupplivandet av det kända franska sportbilsmärket och var bara ett steg ifrån vinsten. Men bristen på utrymme (den har bara två säten i passagerarutrymmet) och dess höga pris gav den en nackdel gentemot vinnaren.

Den tredje bästa bilen var Kia Ceed. Nominerad till denna tävlingen var den tredje generationen av modellen. Bland andra fördelar hos denna bil noterade specialister en variation av kaross-stilar. Utöver femdörrskombin finns även sportmodellen ProCeed tillgänglig i handeln.

Finalisterna nominerade i november 2018 inkluderade även Ford Focus, Citroën C5 Aircross, Peugeot 508 och Mercedes-Benz A-Class.

Juryn utvärderade bilarna baserade på kriterier såsom förhållandet mellan pris och kvalitet, tekniska innovationer, design, komfort, säkerhet, väghållning, ekonomi, överensstämmelse med miljökrav, prestanda, funktionalitet och nöjdhet hos bilägarna. Enbart modeller släppta senast 12 månader innan priset koras är aktuella för tävlingen.

Noteras bör även att en elbil bara har vunnit detta pris en gång tidigare: 2011 kammade Nissan Leaf hem titeln.

loader Vänligen vänta...