Plus
Prova premiumkonto
0   produkter
#
0,00 kr
Din kundvagn är tom

Tiptronic

Prenumerera
PÅ VÅRA NYHETSBREV

Du får våra senaste nyheter och tips genom att ange din e-postadress:

Tiptronic är namnet för en funktion som ger föraren möjlighet att manuellt styra en automatisk växellåda. Systemet utvecklades av Porsche 1990, och installerade ursprungligen  enbart på bilar av detta märke. Idag, kan olika versioner av Tiptronic hittas på bilmodeller från tillverkare som Audi, Volkswagen, Seat, Peugeot.

Enligt ingenjörernas idé, Kan Tiptronic systemet simulera körningen av en  racerbil på en konventionell bil. Den Automatiska växellådan kan även kontrolleras manuellt

Tiptronic har en inbyggd skyddsfunktion som förhindrar skador på motor och växellåda. När drivenheten når en kritisk hastighet, eller om föraren är inaktiv en längre tid, slår den inbyggda datorn  på automatiskt läge.

De viktigaste funktionerna i Tiptronic:

  • automatisk växellåda.
  • hydromekanisk axellös design;
  • användning av koncentriska växlar;
  • elektronisk kontroll.
  • vridmoment omvandlare låses upp på alla växlar.

Det är viktigt att notera att växel algoritmen är helt motsatt den i tävlingsbilar: uppväxling sker genom att trycka växelväljaren fram och nedväxling - genom att skjuta tillbaka det.

Om en växel inte har alla ovanstående funktioner, så kan den inte kallas Tiptronic. Av denna anledning, har liknande funktioner i bilar från andra tillverkare egna varumärken. Kontinuerligt variabel transmission med programmerade växellägen och semi-automatiska växellådor kan inte bära namnet på systemet patenterad av Porsche.

Tiptronic omfattar alla fördelar av en Manumatic låda, men har vissa nackdelar som följer:

  1. bilens vikt ökar på grund av ytterligare element och växellådans storlek.
  2. Höga kostnad för växellåda och dess reparation på grund av en komplex struktur med hjälp av slitstarkt material.
  3. 0.1-0.7 sek fördröjning vid växling.
loader Vänligen vänta...