Plus
Prova premiumkonto
0   produkter
#
0,00 kr
Din kundvagn är tom

Tips vid vinterkörning

Prenumerera
PÅ VÅRA NYHETSBREV

Du får våra senaste nyheter och tips genom att ange din e-postadress:

Under kalla årstider måste du som förare vara extra uppmärksam. Om du tappar fokus på vägen i så lite som några sekunder kan det orsaka en trafikolycka. Här kommer vi berätta vad du bör vara medveten om när du kör på vintern och hur du undviker problem.

De 5 största farorna på vintervägar

 1. Halka. Hjulens grepp på is är minimal. Det räcker med en oförsiktig rörelse för att bilen ska börja sladda. Dessutom blir bromssträckan betydligt längre på hala underlag.
 2. Nysnö. Under snön gömmer sig olika hinder som kan orsaka vägolyckor.
 3. Slask. Detta orsakar ofta slaskplaning – ett fenomen där ett lager av smuts, snö och vatten bildas mellan däckens slitbana och vägen. På grund av den förlorade kontakten med vägytan blir det omöjligt att bromsa, gasa och manövrera bilen.
 4. Dålig sikt. Bilrutor immar ofta igen och får frost på grund av snö, isande kyla och temperaturförändringar. I sådana förhållanden är det omöjligt att se och bedöma körsituationen ordentligt. Dessutom kan föraren inte identifiera vägskyltar på grund av höga snövallar.
 5. Låg temperatur. När det är riktigt kallt blir gummit som däcken är tillverkade av hårdare. Detta leder till försämrad greppförmåga. Kontakten mellan hjulen och vägen blir mindre tillförlitlig samtidigt som bromssträckan blir betydligt längre.

12 tips från AUTODOC för att köra säkert i vinter

 1. Se till att byta sommardäck mot vinterdäck i god tid innan kylan kommer. Vinterdäck är gjorda en speciell gummiblandning som håller sig elastisk även vid låga temperaturer. Dessutom innehåller vinterdäckens gummiblandning mycket silikon, vilket ger ett bättre grepp på hala vägbanor. Slitbanemönstret är även optimerat i enlighet med våta och hala vägars egenskaper. Till exempel utrustar vissa däcktillverkare slitbanorna med speciella mikropumpar som absorberar fukt från isen på vägen.
 2. Innan du startar bör du ta bort snö från bilen och skrapa rutorna fria från is. För detta används speciella skrapor och borstar samt kemiska avisningsmedel. Det är viktigt att rutorna är helt fria från is. Rengör regelbundet hjulbågar och stänkskydd från snö och smuts som fastnat. När dessa fryser till kan de hindra hjulen från att rotera normalt och påverka styrbarheten i kurvor. Tänk på att inte köra iväg med snö på biltaket: det kan åka av medan du kör och skymma sikten för förare i bakomliggande bilar. Utöver detta måste även bilens yttre lampor och blinkers rengöras från snö och is. Det hjälper andra trafikanter att se din bil på vägen.

 1. Undvik att bära vinterkläder när du kör. Det har stor påverkan på din rörlighet. Dessutom hindrar stora jackor säkerhetsbältet från att fästa ordentligt, vilket kan resultera i skador om en olycka sker. Använd klimatkontrollsystemet för att göra bilens inre temperatur behaglig. Stora jackor bör bytas ut mot en tunn jacka eller väst.
 2. Håll ett säkert avstånd till bilen framför. Det kan vara endast ett par meter när du kör i låg hastighet i köer, men du bör öka det när du kör på motorvägen. Helst ska avståndet mellan bilarna vara dubbelt så stort som hastigheten du kör i. Om du exempelvis kör i 40 km/h ska avståndet till bilen framför vara 80 meter.
 3. Var uppmärksam på skyltar på båda sidor av vägen. Dessa kommer hjälpa dig orientera dig om inte kan se en skylt på grund av snöhögar

 1. Håll ett öga på hur dina medtrafikanter kör. De kan göra misstag. Om du tycker att bilen bakom dig inte håller tillräckligt avstånd kan du låta den köra om. Då kommer du, till skillnad från den, ha tid att bromsa om något skulle ske.
 2. Undvik att köra om väghållningsfordon. Till exempel virvlar det ofta snö runt plogbilar, vilket försämrar sikten avsevärt. Att köra om kan vara väldigt farligt i sådana fall: en snöplog är oftast större än bilen och kan vara svår att se.

 1. Om du inte kan starta för att hjulen spinner kan du använda en specialspray på däcken som ger bättre grepp på is. Detta säkerställer en problemfri start även om det är väldigt halt.
 2. Bromsa i tid vid trafikljus och korsningar. Den typen av platser är väldigt farliga av två anledningar. Först och främst för att vägen är halare där än på många andra ställen eftersom bilar bromsar där hela tiden. Det är även en stor risk att krocka med andra bilar vars förare begår misstag.
 3. När du ska gasa bör hjulen alltid vara raka – annars riskerar de att tappa fästet.
 4. Om du ska åka på semester måste du se till att ditt bagage är ordentligt packat och säkert fastspänt. Om en olycka sker kan även små, lösa föremål orsaka stor skada på grund av kraften från en inbromsning.
 5. Behärska dina manövreringsförmågor. Följande kan användas på en hal väg:
  • Om bilen inte svarar på ditt rattkommando ska du låta ratten återgå till sin ursprungsposition och sedan långsamt vrida den igen. Att svänga skarpt med ratten i maxläge är förbjudet: det kan göra att du förlorar all kontroll.
  • För att påbörja en sväng bör du göra följande. För att hindra framhjulen från att glida måste du, innan du börjar svänga, belasta dem till max. Släpp gaspedalen och sväng i en stor vinkel. När du svängt klart kan du försiktigt gasa igen.
  • För att styra en bakhjulsdriven bil ur en glidbana ska du vrida ratten i samma riktning som glidningen och släppa gaspedalen helt. För fyrhjulsdrivna bilar ska ratten vridas mot glidningsriktningen. Du ska inte släppa gaspedalen helt, men lite grann. I en framhjulsdriven bil bör du vrida hjulen den önskade körbanan och sedan trycka ned gaspedalen.
  • Det är också möjligt att styra bilen med hjälp av kopplingspedalen. En snabb tryckning på den kan göra att bilen slutar sladda eller rotera. I snötäckta områden där det inte finns tillräckligt med dragkraft för att starta kan du öka motorvarvtalet genom att koppla ur kopplingen.
  • För att stanna säkert är den intermittenta bromsmetoden bra att använda. Den innefattar en serie korta, vassa och upprepade inbromsningar. Det gör att du successivt kan sänka hastigheten och däcken riskerar inte att sladda.
  • Simultan nedtryckning av gas- och bromspedalerna i framhjulsdrivna bilar kan också göra det möjligt att kontrollera glidning. Du kan utföra liknande manövrar med parkeringsbromsen.

Slutsats

Vintervägar är fulla av faror. Men det betyder inte att du måste lämna bilen i garaget och vänta på bättre tider. Om du tar hänsyn till dina medtrafikanter, underhåller din bils system och enheter, hela tiden utvecklar dina körfärdigheter samt följer våra rekommendationer kommer du att kunna njuta av din vinterkörning.

loader Vänligen vänta...