Innehållsförteckning
Gör ditt fordon redo för vintern: tips från experter
En bil och dess system behöver särskild uppmärksamhet under kalla årstider. Många bildelar och system måste då fungera under extra påfrestningar, under vilka de kan gå sönder. För att förhindra detta kommer här några råd om hur du bäst förbereder din bil för årets kallaste säsong.
Vad bör kontrolleras i bilen innan kylan slår till?
- Batteri: Eftersom kemiska reaktioner blir betydligt långsammare i bitande kyla blir dess kapacitet i snitt 20–50 % lägre. Dessutom ökar belastningarna på batteriet på vintern på grund av många påslagna enheter, vilket gör att problemet blir ännu värre. Att få motorn att starta kräver mer energi. Ett gammalt batteri kanske inte klarar av att utföra sina uppgifter. Du behöver därför kontrollera batteriets skick, helst hos en verkstad. Det behöver säkerligen laddas om eller få avsvavling av dess plattor utförd. Om batteriet är utslitet ska det bytas ut.
Tips från AUTODOC: Det är rekommenderat att välja AGM-batterier med gelelektrolyt. De är mer effektiva vid låga temperaturer och tål vibrationer bättre. Kom ihåg att på vintern behöver även ett nytt batteri upprepad omladdning med hjälp av en speciell laddare.
- Startmotor och generator: Om startmotorn är trasig kan batteriet ladda ur snabbare. En underpresterande generator orsakar att batteriet konstant underladdas, vilket leder till spridning av den aktiva massan och sulfatering av plattorna.
Tips från AUTODOC: Kontrollera generatorns bälte och dess spänning regelbundet. Ett sprucket, slitet, oljigt eller slappt bälte är de vanligaste orsakerna till att batteriet underladdas.
- Klimatkontrollsystem: Din bekvämlighet bakom ratten beror på temperaturen inuti bilen. Se till att värme- eller klimatkontrollsystemet fungerar som det ska så att du kan hålla dig varm i passagerarutrymmet när du kör. För att göra det måste du kontrollera att rören är intakta, se till att pumpen och kondensatorn fungerar som de ska samt att luftventiler och kylare inte är blockerade. Det är bäst att låta experter utföra diagnostiken.
Tips från AUTODOC: Det rekommenderas att byta ut kupéfiltret innan vintersäsongen. Om det är tilltäppt hindrar det luftcirkulationen, vilket gör att rutorna kan imma igen. Detta problem är extra vanligt på vintern när temperaturskillnaderna är stora.
- Dörrtätningar: Om de är utslitna kommer det att bli både blött och kallt i passagerarutrymmet. Hög luftfuktighet kan orsaka korrosion. Dessutom kan dörren frysa fast i tröskeln. Du bör därför byta ut gummielementen om du märker att tätningarna hårdnat eller spruckit, om kyla och främmande ljud tar sig in i passagerarutrymmet eller om specifika gnisslade ljud hörs från dörren när du kör på ojämna underlag.
Tips från AUTODOC: Behandla tätningarna med ett speciellt silikonfett med jämna mellanrum för att skydda dem från temperaturförändringar, frost och fukt.
- Karosspaneler och underrede: Temperaturförändringar, avfrostningsmedel, snö, smuts och vatten påverkar bilens kaross och upphängning negativt. På våren kan du hitta stora korrosionsfläckar på ställen där det tidigare fanns små sprickor eller repor. Därför bör även obetydliga defekter repareras i tid, speciellt innan det blir kallt. Bilens underrede bör behandlas med ett speciellt korrosionsskyddsmedel. Flisor bör lackeras. För karossen finns det polymerbaserade polermedel att köpa. De gör inte bara ytan blank utan skapar även en skyddande film på den.
Tips från AUTODOC: Om du förvarar din bil i ett garage bör du se till att temperaturen inuti inte överstiger omgivningstemperaturen alltför mycket: är det varmt börjar avfrostningsmedlet reagera med bilens beläggning snabbare.
- Vindrutetorknings- och rengöringssystem: På vintern tenderar bilens vindrutor att bli smutsiga på grund av snö och slask. Därför är det viktigt att vindrutetorknings- och rengöringssystemen fungerar väl. Kontrollera att spruthuvudena inte är tilltäppta och se till att torkarbladens gummielement inte är spruckna eller har hårdnat. Fyll på frostskyddsvätska om det behövs.
Tips från AUTODOC: Under kalla säsonger bör du välja vindrutetorkarblad anpassade för vinterförhållanden. Deras gummielement är gjorda av ett speciellt vattenavstötande gummi som inte förlorar sin elasticitet vid minusgrader. Metallelement byts ut mot plastelement, som inte är lika känsliga för isbildning, eller skyddas med ett specialöverdrag. Vissa torkarmodeller har ett inbyggt värmeelement som hindrar komponenterna från att frysa fast i vindrutan.
- Glödstift: Fel hos dessa kan leda till problem med att starta motorn. Ibland blir det omöjligt att starta motorn överhuvudtaget.
Tips från AUTODOC: Om ett stift går sönder kommer med stor sannolikhet även de andra att gå sönder snart. Du bör därför byta ut dessa reservdelar tillsammans.
Detta bör bytas ut även om det inte är trasigt
- Däck: Att köra med sommardäck på vintern är förbjudet. Du bör därför byta sommardäck mot vinterdäck så snart den genomsnittliga dagstemperaturen ligger under 7 °C flera dagar i rad. Vinterdäck är gjorda av en mjukare gummiblandning som behåller sin elasticitet i låga temperaturer och deras slitbana har fler sajpningar som säkerställer ett bra grepp på hala väglag.
- Olja: Nuförtiden producerar de flesta tillverkare av kemikalier oljor som passar alla årstider. Om fordonet används i områden med tufft klimat bör smörjmedlet dock bytas ut. Till exempel kan en allroundolja i viskositetsklass 25W-40 inte användas vid temperaturer under -5 °C och 20W-40 inte under -10 °C. Sådana oljor blir tätare när det är isande kallt, vilket ökar slitaget på motorn när du startar den, belastningen på startmotorn samt bränsleförbrukningen.
- Dieselbränsle: Sommardiesel tjocknar vid så höga temperaturer som -5 °C. Det kan inte användas utan att först värmas upp. Vinterbränsle håller sig, tack vare speciella komponenter, flytande vid -35 °C. Vissa sorter klarar -55 °C.
9 tillbehör och medel som kan hjälpa dig snabbt i vinter
- Snö- och isskrapa med borste: Den kan hjälpa dig att enkelt rengöra fönstren och karossen från is och snö utan att skada lacken eller repa rutorna. Den är oumbärlig om du har din bil stående utomhus.
- Medel mot imma: Dessa innehåller en blandning av kemikalier som bildar en osynlig skyddshinna på glasets yta, vilken hindrar fuktkondensation.
- Låsolja: Detta är ett speciellt, penetrerande medel som gör det lättare att öppna ett fruset lås. Ofta används det även för att proaktivt skydda mot isbildning.
- Skyffel: Denna är oumbärlig när du behöver skotta bort snö under hjulen om bilen har fastnat på vägen. Det är rekommenderat att ha 2 skyfflar i bagageutrymmet: en fyrkantig och en rundad. Den förstnämnda är praktisk att använda för att ta bort stora mängder snö. Den sistnämnda behövs för att få bort snö eller is under bilens underrede.
- Antislirmattor: Dessa kan du lägga under hjul som slirar på en snötäckt eller halkig väg.
- Sätesöverdrag: De skyddar klädseln i din bil från smuts och kommer även skapa ett extra luftlager som gör att sätena känns varmare när du sätter sig i bilen. Vi rekommenderar att du köper sätesöverdrag med värmefunktion för att göra körningen ännu mer bekväm.
- Startkablar: De hjälper dig att starta motorn med hjälp av andra fordon om ditt batteri laddat ur. Välj tjocka kablar med stora krokodilklämmor: om ens ett obetydligt motstånd uppstår i kretsen går all ström åt till att värma upp kablarna och räcker inte för att starta motorn.
- Bogseringsband: Detta hjälper dig att komma loss från en snödriva.
- Avisningsmedel: Detta är ett kemiskt medel som fungerar som en de-icer. Till exempel kan det hjälpa till att ta bort is från garageporten.
Slutsats
Många defekter som inte syns på sommaren kan visa sig på vintern på grund av svårare driftsförhållanden. För att hindra att bilens system går sönder när det passar som sämst och att du fastnar någonstans långt bort från civilisationen rekommenderar vi att du låter undersöka bilen, helst på en verkstad, innan det blir kallt. Du kan lita på ditt fordon om alla dess enheter och monteringar fungerar bra och om de enkla men användbara tillbehören finns till hands.