Innehållsförteckning
Hur en roterande motor (Wankelmotor) fungerar: fördelar och nackdelar
Roterande motorer, eller wankelmotorer, är något man hör talas om med jämna mellanrum. Men exakt vad det innebär och vilka fördelar denna typ av motorer har är det inte alla som vet.
Häng med oss när vi tittar närmare på hur en wankelmotor fungerar.Vi går igenom intressant bakgrundshistoria, diskuterar för- och nackdelar med wankelmotorn samt mycket mer.
Fakta om wankelmotorn
År 1929 fick en tysk ingenjör vid namn Felix Wankel patent på en viss typ av motor – wankelmotorn, förstås. Denna kom dock senare att ersättas av en enklare variant, utvecklad av Hanns Dieter Paschke. De moderna rotationsmotorerna är baserade på denna konstruktion snarare än Wankels original.
De första bilarna utrustade med wankelmotorer dök upp på marknaden under 60-talet. Flera framstående biltillverkare kom sedan att använda denna typ av motor i vissa av sina fordon, däribland Mazda och Mercedes.
Hur fungerar en wankelmotor?
Men, hur fungerar då en wankelmotor, och vad är det som utmärker den? Det ska vi gå in på härnäst.
En traditionell förbränningsmotor har flera delar som inte återfinns i en rotationsmotor, exempelvis vevstakar till bil och kolvar. Roterande motorer har istället 1–3 trekantiga rotorer, som rör sig runt en axel inuti ett rotorhus. Rotorernas form gör att det alltid bildas tre separata hålrum runt dem.
I dessa hålrum pumpas luft och bränsle in. Denna blandning antänds sedan, varpå de explosiva gaserna i motorn får rotorerna att börja röra på sig. Det är detta som gör att motorn genererar effekt.
Rotorerna i en wankelmotor har med andra ord samma funktion som kolvarna i en kolvmotor. Det är en av ganska många likheter mellan kolv- och rotationsmotorer; att båda använder sig av tändstift till bil är en annan.
Wankelmotorns fördelar och nackdelar
Under 2000-talet har det tillverkats väldigt få bilar med rotationsmotorer. De som dykt upp kommer framförallt från Mazda. Köper du en RX-8 tillverkad mellan 2003–2012 eller en RX-7 från 2000–2002 så kommer du exempelvis att ha med en sådan motor att göra.
Nu funderar du säkert på varför inte wankelmotorer används i större utsträckning. De har trots allt sina fördelar – låg vikt, kompakt konstruktion och högre effekt (relativt till sin vikt) är några av de främsta. I jämförelse med kolvmotorer löper också rotationsmotorer väldigt mycket mindre risk för fullständigt motorhaveri.
Men det finns även nackdelar med wankelmotorn, och de flesta biltillverkare tycks helt enkelt ha gjort bedömningen att dessa är större än den potentiella uppsidan. En nackdel som blir påtaglig för förare är att bränsleeffektiviteten tenderar att bli märkbart sämre hos en bil med wankel-/rotationsmotor.
Motorerna kräver också mer frekventa byten av motorolja till bil, och reservdelar är oftast dyrare. Vid fel behöver du dessutom hitta en verkstad/mekaniker med specialkunskap inom just rotationsmotorer, vilket inte alltid är det smidigaste.
En annan stark anledning till att motorer av denna typ inte nått bred popularitet är att de har så kallade Apex-tätningar, som tenderar att slitas ut snabbt. Tätningarna har samma funktion som kolvringarna i en bil med kolvmotor, men håller inte alls lika länge. Detta på grund av att de utsätts för väldigt mycket påfrestningar och slitage.
Sammanfattning
Trots att wankelmotorn på intet sätt är en nyhet så är den fortfarande ett hett samtalsämne inom bilkretsar. Den har en stor skara lojala fans världen över, och flera äldre bilar med wankelmotorer betraktas i dagsläget som riktiga klassiker.
Men av praktiska skäl återfinns motortypen väldigt sällan i bilar tillverkade på 2000-talet. Vissa biltillverkare – framförallt Mazda – har fortfarande en stark affinitet för rotationsmotorer, så kanske får vi se ett uppsving för dem i framtiden.
Mest populära produkter i ämnet: