Innehållsförteckning
Skillnaden mellan frostskyddsmedel och kylvätska
Frostskyddsmedel och kylarvätska talas ofta om som att det vore en och samma sak. Riktigt så enkelt är det dock inte; frostskyddsmedel blir kylarvätska först när det blandas med vatten.
Läs vidare för att lära dig mer om de två olika vätskorna. Vi går igenom vad de har för egenskaper, vad de används till och annan användbar information.
Vad består kylvätska av?
Frostskyddsmedel görs av antingen etylenglykol eller propylenglykol. Det blandas sedan med vatten för att skapa kylvätska. Det är denna blandning du hittar i kylsystemen hos fordon med motorkylning av typen “vattenkylning”.
Vanligtvis är det en 50/50-blandning av dessa två delar som gäller. Då kan motorer med arbetstemperatur på cirka 93 °C och uppåt kylas effektivt, samtidigt som blandningen inte riskerar att frysa även om det är -35 °C eller kallare.
Endast vatten gör inte jobbet
Vatten klarar inte på egen hand av att kyla motorn när temperaturen stiger över 100 °C, då det ju som bekant är dess kokpunkt. Vatten fryser ju också vid 0 °C, så det är helt enkelt inte lämpligt att använda enbart vatten som kylvätska.
Dels kan det till överhettning, som kan deformera och skada bilens motordelar. I och med att vätska expanderar när den fryser så skulle vattnet dessutom kunna göra att motorblocket och andra delar spricker sönder.
Att endast använda frostskyddsmedel är inte heller någon bra lösning, då temperaturspannet blir mycket mindre även då. Det är därför som en jämn blandning av de två vätskorna är optimalt. I extremt kalla temperaturer kan dock andelen frostskyddsmedel ökas, upp till cirka 70 %.
MA PROFESSIONAL Glykol
G12, Röd, 5l, Färdigblandad
MANNOL Glykol
G12, violett, 5l, Färdigblandad, silikathaltig
PEMCO Glykol
G12, Röd, 10l, Färdigblandad
PETRONAS Glykol
ASTM D3306-CUNA 956-16, Röd, 1l, Koncentrat, fosfathaltig-silikathaltig
ACKOJA Glykol
G11, 1,5l, Koncentrat, aminfri-silikatfri
Påfyllning av kylvätska
När bilen är avstängd så finns kylvätskan i kylaren. Bilens termostat ser till att kylarvätskan inte når motorn förrän den värmts upp, då det är först då vätskan behövs. När motorn väl är varm så pumpas vätskan in för att absorbera värme, varpå den sedan går tillbaka till kylaren igen.
Där kyls den ner av frisk luft, innan den på nytt cirkulerar ett varv i motorn. Kylarvätskan är också delaktig i att se till att det blir varmt när man höjer upp värmen i bilen.
Byte av kylvätska görs inte ofta
Frostskyddsmedel innehåller flera tillsatser, inklusive sådana vars syfte är att förhindra korrosion. Utan dessa tillsatser hade annars bilens kylare och andra delar av kylsystemet riskerat att rosta och skadas.
Förr var det vanligt att man regelbundet bytte ut kylarvätskan helt och hållet, men numera kan bilar rulla väldigt långt innan det blir nödvändigt. Ibland behövs det inte överhuvudtaget.
Fylla på kylarvätska är dock någonting man får räkna med att göra då och då. Det är bra att åtminstone några gånger per år kontrollera nivån för kylarvätska i din bil. När du ska fylla på kommer du notera att det finns lite olika alternativ att välja mellan – kolla i din bils instruktionsbok för att hitta information om vad som lämpar sig.
MANNOL Glykol
G12, Röd, 5l, Koncentrat, fosfatfri-nitritfri
MA PROFESSIONAL Glykol
G12, Röd, 1l, Färdigblandad
PEMCO Glykol
G11, Blå, 10l, Färdigblandad, aminfri-nitritfri
LIQUI MOLY Glykol
grön, 5l, Koncentrat
PETRONAS Glykol
ASTM D3306-CUNA 956-16, Röd, 2l, Färdigblandad, fosfathaltig-silikathaltig
Varför ska man inte köra med för lite kylvätska?
Att kontrollera kylarvätskan i bilen är inte riktigt lika top of mind som det är att exempelvis kontrollera oljenivån. Men det är viktigt att ha lite koll, så att du inte kör runt med för lite kylvätska. Det kan nämligen ge ett flertal allvarliga konsekvenser:
- Överhettning av motorn. För lite kylvätska kan göra att temperaturen i motorn blir för hög. Då kan topplockspackningen skjuta, och själva topplocket samt motorblocket riskerar också att skadas.
- Vattenpumpen kan gå sönder. För att vattenpumpen ska smörjas ordentligt krävs det att det finns tillräckligt med kylvätska i systemet.
Du kan kontrollera hur mycket kylarvätska du har i bilen genom att öppna motorhuven och titta på sidan av kylvätskebehållaren. Se alltid till att motorn är kall när du gör detta.
Sammanfattning
Frostskyddsmedel består av etylenglykol eller propylenglykol och blandas med vatten för att bilda kylarvätska. Denna blandning klarar såväl högre som lägre temperaturer än någon av vätskorna gör var för sig.
Att köra med fel blandning kan ha negativa följder och bör därför undvikas. Detsamma gäller om du kör med för lite kylvätska i systemet. Medan påfyllning av kylarvätska kan behövas lite då och då så görs ett fullständigt byte betydligt mer sällan; ungefär var 2–5:e år.
Mest populära produkter i ämnet: