Innehållsförteckning
Glödstift: felsymptom och bytesintervall
Svårt att få igång motorn när det börjar bli kallt ute? Då kan det vara dags att byta glödstift.
Glödstiftet är en central del av varje dieselmotors funktion och bidrar till att motorn kan starta snabbare, i kallare väder och till och med till minskade utsläpp vid motorstart. Vi ska ta en titt på glödstiftets funktion, tekniska utveckling och de problem som kan uppstå för att reda ut vad som egentligen sker under motorhuven på din dieselbil.
Hur fungerar glödstift?
Glödstiftet är en elektrisk anordning som värmer upp inkommande bränsle och luft för att sätta igång förbränningsprocessen i en dieselmotor. Förbränningen av bränsle gör det möjligt att köra bilen. Glödstiften sitter placerade i motorns cylinderhuvuden, antingen i förkammaren eller i förbränningskammaren, beroende på vilken typ av motor det är.
När motorn startar höjs temperaturen snabbt och en mängd varmluft med högt tryck genereras. Först när motorn når minst 232 grader startar förbränningen som får bilen att sätta igång. Eftersom temperaturen i motorn avgör bilens förmåga att kunna starta och det sker spontant så fort rätt temperatur uppnås, kan det bli problem att starta bilen när det blir k allare väder. Det är här glödstiften kommer in i bilden.
Glödstiften hettas upp till hela 1000 grader med hjälp av elektricitet och stängs sedan av igen efter bara några sekunder. När glödstiften värms upp kan föraren se att glödningslampan tänds och att den sedan slocknar när bilen är redo att köra iväg. Glödstiften spelar alltså en viktig roll i förbränningen som får motorn att starta och upprätthålla optimal funktion – framför allt i kallt väder.
Motorstarten har en stor inverkan på hur stor mängd avgas bilen producerar. Därför har glödstiften, tillsammans med de motsvarande komponenterna (till exempel kontrollmoduler, relä och sensorer), en förmåga att minska onödiga utsläpp i samband med bilkörningen.
Vad är det för skillnad mellan glödstift och tändstift?
Glödstift och tändstift till bil kan lätt blandas ihop och många är osäkra på vad skillnaden är. Trots att tändstift och glödstift liknar varandra till utseendet och spelar en liknande roll har de olika funktionssätt och specifikationer. Både tändstift och glödstift är placerade i motorns cylinderhuvuden, men glödstift används enbart i dieselmotorer, medan tändstift används i bensinmotorer. Tändstiftets uppgift är att generera en elektrisk gnista som ska tända blandningen av bränsle och luft i förbränningskammaren. Glödstift behöver däremot kunna bli så pass varma under tryck att de självförbränner. Om det är varmt väder kan det behövas lite hjälp från andra bildelar för att lyckas med den processen. Tändstift hade inte kunnat användas i dieselbilar eftersom de inte når tillräckligt höga temperaturer för att tända den bränsle-/luftblandning som uppstår i en dieselmotor. Cylinderkompressionen är dessutom starkare i dieselmotorer, vilket betyder att glödstift måste kunna fungera under ännu högre temperaturer.
Glödstift teknisk utveckling under 1900-talet
Glödstiftet har varit en central del av dieselmotorns funktion ända sedan den uppfanns i början av 1900-talet. De glödstift som användes då var däremot väldigt annorlunda från de vi använder idag. De hade väldigt låg spänning och man fick vanligtvis vänta en minut på att motorn skulle starta. Vid varje tillfälle som glödstiftet utsattes för förbränningsgas försvagades det och när ett av glödstiften slutade fungera, gav hela kretsen upp. Det betydde att hela motorn behövde repareras, vilket blev ett stort och komplicerat arbete för mekanikern. I takt med dieselmotorns snabba utveckling, behövde även glödstiften förändras kraftigt för att kunna användas på ett effektivt sätt. Eftersom dieselmotorerna blev mer kraftfulla behövde glödstiften kunna hantera högre volttal.
De första tändstiften hade en väldigt enkel design, bestående av ett tjockt lager metall som innehöll en ledning med kapacitet att hantera höga temperaturer. Ledningen var i sin tur ihoprullad i en eller flera kolvar, som fyllde samma funktion som en resistor. De här glödstiften var väldigt långsamma och hade vanligen lågt volttal. Under 70-talet tycktes en starttid på 17 sekunder fortfarande imponerande, men redan nästa årtionde ökade efterfrågan och kraven på snabbare tändning, vilket påskyndade utvecklingen ytterligare. Från single coil-modellen med en ledning, vanligtvis av nickel, utvecklades double coil-modellen med en extra resistor som kom att spela en viktig roll för glödstiftets tillförlitlighet. I dessa tändstift kunde temperaturen öka i samma takt som resistansen, vilket gjorde att stiftet kunde nå högre temperaturer snabbare och leverera tändning på bara några sekunder.
Trasigt glödstift symptom
Eftersom glödstiften behöver nå extremt höga temperaturer för att förbränningen ska starta, kan man förvänta sig slitage och att vissa problem uppstår över tid. Inte minst om man kör mycket i kallt väder. Idag kan trasiga glödstift bytas ut enkelt och den som kör med dieselbil kan själv hålla koll på de tecken som indikerar att ett eller flera glödstift är trasiga. Ett vanligt symptom på trasiga glödstift är att motorn får svårt att starta i kallt väder. Man kan också lägga märke till att motorn vevar långsamt. I det fallet värmer inte glödstiften upp förbränningskamrarna tillräckligt, vilket leder till att friktionen ökar. Svart rök från avgasröret är ett annat möjligt symptom på trasiga glödstift. Den rök som kommer ut är ett tecken på att cylindrarna inte når rätt temperatur och bränsle som inte förbränts helt strömmar ut ur avgasröret. Motorn kan också verka svår att köra efter start och det kan kännas som att motorn rycker. Bränsle som tar sig in i motoroljan är ett annat, mer allvarligt symptom på trasiga glödstift. När bränslet inte förbränns som det ska kan dieseln skölja bort motoroljan från cylinderväggarna och läcka in i oljesystemet. Om motorns varningslampa lyser medan du kör kan även det vara ett tecken på trasiga glödstift, men då är det nödvändigt att göra en felsökning för att ta reda på vad problemet är.
När och hur ska jag byta glödstift?
Idag kan man själv kontrollera glödstiften, till exempel genom att ta bort deras sladdar och placera en provlampa mellan batteriets pluspol och respektive glödstift. Det glödstift som inte leder ström fungerar inte längre och behöver bytas ut. I dieselmotorn finns ett glödstift per cylinder, som är placerat i cylinderhuvudet, ungefär på samma sätt som tändstiften i en bensinmotor. Du kan hitta glödstiftet genom att följa ledningarna till terminalen ovanpå cylinderhuvudet. Generellt sett kan man utgå ifrån att ett glödstift för dieselmotor håller i ungefär 160 000 km innan det behöver bytas ut. Däremot är det alltid bra att vara uppmärksam på de symptom som tyder på att glödstiften är trasiga, för att förhindra onödigt slitage. Det är självklart möjligt att byta glödstift på bilverkstaden, men med rätt information och verktyg kan man göra det hemma också. Där är det viktigt att säkerheten går först, eftersom felaktig hantering av stift, motor och kringliggande komponenter kan vara livsfarlig. Att dra ut ett stift som fastnat i cylindern kan också innebära att toppen blir kvar i cylinderhuvudet, vilket kan bli komplicerat att reparera. På AUTODOC CLUB hittar du flera guider och videolektioner om hur man byter glödstift på olika bilar. Följ länken för att lära dig mer: https://club.autodoc.se/manuals/motor/glodstift.
Sammanfattning
Glödstiften spelar en viktig roll för dieselmotorns funktion och som tumregel behöver de bytas ut efter varje 160 000 kilometer. Vi rekommenderar däremot att alltid vara uppmärksam på de symptom som kan signalera att ett eller flera glödstift är trasiga, till exempel en trögstartad motor eller svart rök från avgasröret. Med rätt verktyg och riktlinjer kan vem som helst byta glödstift hemma. I AUTODOCs webbutik hittar du en mängd varianter.
Mest populära produkter i ämnet: