Innehållsförteckning
Vad är syntetiskt bränsle (e-bränsle)?
Under de senaste åren har det skett stora förändringar inom fordonsindustrin. Inte minst på grund av den ökade miljömedvetenheten och de nya krav och regler som uppstått just när det gäller miljö.
En sak som diskuterats mycket i samband med detta är syntetiskt bränsle. Men vad räknas egentligen som syntetiskt bränsle, och vad är skillnaderna gentemot traditionella bränslen? Det och en hel del annat kommer vi att redogöra för i denna artikel.
Olika typer av syntetiskt bränsle
Det man syftar på när man talar om syntetiska bränslen är bränslen som tillverkas av förnybara energikällor. Dessa har funnits under ganska lång tid, och började utvecklas som alternativ till fossila bränslen.
En typ av syntetiskt bränsle du kanske hört talas om förut är biobränsle. Vid tillverkningen av dessa använder man biomassa (t.ex. restprodukter och avfall från jordbruk). Biogas och biodiesel är några av de vanligaste biobränslena, varav det förstnämnda visat sig vara den mest effektiva ersättningen för bensin och diesel ur miljösynpunkt.
Vätgasbränslen är en annan kategori av syntetiska bränslen. Som man förstår av namnet så består denna sortens bränsle av vätgas, och det kan exempelvis genereras via vatten- och vindkraft.
Vad är e-bränsle?
E-bränsle, eller elektrobränsle, är en annan sorts syntetiskt bränsle. Processen för att skapa denna typ av bränsle består av att kombinera koldioxid och vätgas genom elektrolys. E-diesel, metanol och etanol är några exempel på e-bränslen.
Bilar som körs på e-bränsle släpper ut avsevärt mindre växthusgaser än bensin- och dieselbilar, och är således mycket bättre för miljön. Undersökningar visar att utsläppen från en bil som drivs med e-bränsle är 70 procent lägre än vad de är för en bensindriven bil.
Intressant fakta: Porsche öppnade år 2022 en fabrik som producerar e-bränsle i form av syntetisk bensin. Biltillverkarens ambition är att öka produktionen av bränsle för varje år som går. 55 miljoner liter är målet för år 2024, medan de siktar på det tiodubbla (550 miljoner liter) 2026.
Är syntetiskt bränsle framtiden?
Tanken med syntetiska bränslen är att de ska kunna ersätta de fossila bränslena helt och hållet. De har samma egenskaper som sina fossila motsvarigheter, men är mycket snällare mot vår miljö.
Det här innebär i teorin alltså att man ska kunna tanka syntetiskt bränsle i fordon som för närvarande körs på bensin eller diesel. Detta utan att det påverkar någon av komponenterna i bränslesystemet, som exempelvis bilens bränslepump, negativt.
Stora möjligheter, stora utmaningar
Man kan således förstå varför den potentiella uppsidan hos syntetiska bränslen är så stor. De skulle också kunna tankas via de vanliga pumparna på bensinstationer och kräver till skillnad från elbilsomställningen inte ny infrastruktur i den bemärkelsen.
Om dessa bränslen får genomslag på bred front kan alltså bilar med förbränningsmotorer finnas kvar med oss lång tid framöver. Goda nyheter för dem som vet ett och annat om bra bränslefilter och göra annat småfix på bilen.
Men det finns flera utmaningar som måste lösas på vägen. Just nu tillverkas syntetiska bränslen fortfarande i relativt liten skala, och produktionen är dyr. Miljöpåverkan är även större än vad den är när man använder el som drivmedel.
Sammanfattning
Framtidens bränslen är ett spännande diskussionsämne. Från flera olika håll läggs det otroliga resurser på att hitta lösningar som gör att vi kan fortsätta köra bil på ett hållbart sätt. Hur stor del syntetiska bränslen kommer att ha i detta återstår att se.
I väntan på de stora förändringarna får man inte glömma bort att se efter sin bil här och nu. Att sätta in ett nytt bränslefilter i sin Volvo V70 är ett exempel på en åtgärd som kan bidra till att hålla ner utsläppen.
Mest populära produkter i ämnet: