Innehållsförteckning
När får man använda dimljus?
Dimljus är en sak som tenderar att skapa viss förvirring. När man börjar lära sig om bilen och dess olika typer av belysning brukar just dimljuset kunna vara en av de grejer som inte riktigt sätter sig.
Men så komplicerat behöver det egentligen inte vara. Vi kommer i denna artikel att gå igenom vad dimljus är och vilka regler för dimljus som gäller. Läs vidare så har du snart full koll på när dimljuset ska slås av och på.
Vad är dimljus?
Låt oss först och främst fastslå vad dimljus faktiskt är – lågt placerade lampor, vars syfte är att vägleda dig när det är dimmigt. Den låga placeringen i kombination med att lamporna inte är avskärmade gör att ljuset blir starkare än det från halvljusen.
Dimljusen kan både sitta för sig själva och tillsammans med halvljuset, och slås på med en särskild knapp/ett vred. De flesta bilar har också en lampa för dimljuset på instrumentpanelen, som tänds när dimstrålkastarna är aktiverade.
Dimljus ska monteras symmetriskt i par och måste sitta ordentligt, så att de inte kan rubbas och börja vibrera. Det finns också andra regler för dimljus i Sverige och resten av EU:
- Får maximalt vara 40 centimeter in från ytterkanterna på bilkarossen.
- Måste sitta åtminstone 25 centimeter upp från vägbanan.
- Får aldrig vara monterade ovanför bilens huvudstrålkastare.
- Ska ha en nedåtlutning på minst två procent, för att inte blända mötande trafik.
Väldigt många bilar är utrustade med dimljus bak och fram redan när man köper dem, men om din bil saknar dimljus går det också att eftermontera.
Då är det viktigt att följa dessa regler, och se till att de kopplas in på ett sätt som gör att de kan lysa utan halvljuset. Dock ska de lysa tillsammans med annan av bilens belysning – baklyktor, bilens nummerplåtsbelysning och sidomarkeringsljus (om sådant finns).
Under vilka förhållanden ska man köra med dimljus?
De flesta bilförare har någorlunda koll på när man får och inte får köra med dimljus, men bestämmelserna för detta tåls att upprepas. I dagsljus är det alltid okej att använda dimljus istället för halvljuset, men de två får aldrig användas tillsammans.
Inte heller varselljus och dimljus får användas i kombination med varandra. I mörker är det bara tillåtet att använda dimljus om det faktiskt är dimmigt ute, eller om det är kraftig nederbörd. Inte heller då får halvljuset vara aktiverat på samma gång. Anledningen till detta är att det bländar mötande fordon och förkortar deras siktsträcka, vilket kan vara trafikfarligt.
Dimljus och helljus
Men, hur är det då med helljuset; får du använda dimljus tillsammans med helljus? Svaret är ja, det är inte emot lagen. Men däremot går det emot hela syftet med att använda bilens dimljus. Tanken är att man ska ta till dimljuset när halv/helljus lyser för högt, för att sikten inte ska förstöras av dimma, regn eller snö.
Det är just detta som är poängen med dimljus och anledningen till att de monteras lågt ner på bilen. För att lysa upp vägen under dimman, snarare än att kasta ljus rakt på den.
Observera att informationen i denna artikel gäller för dimljus fram, som inte ska förväxlas med dimbakljus/bakre dimljus. Dessa ska också användas i liknande väderförhållanden, men syftet med dem är att göra det enklare för bakomvarande fordon att se dig. Detta ljus är väldigt starkt tillika bländande, och ska därför släckas så fort bakomvarande trafikanter har sett dig.
Sammanfattning
Även om dimljus inte är något som alla förare använder på daglig basis så kan det vara till väldigt stor hjälp i vissa situationer. Det är viktigt att bara använda dimljusen enligt de regler vi diskuterat i denna artikel, då du annars riskerar att blända andra förare och dessutom bli bötfälld.
De allra flesta bilar har en symbol för dimljus fram som tänds när dimstrålkastarna är aktiverade, så att du enkelt kan hålla koll. Glöm inte att regelbundet kontrollera så att lamporna till dimljuset och annan belysning fungerar.
Mest populära produkter i ämnet: