Innehållsförteckning
Fast bromsok: vad hände, och hur undviker jag det?
Har du någonsin lagt märke till att bilen drar åt ena sidan när du bromsar, eller tar längre tid på sig att stanna när du bromsar? Känns det som om du måste trycka ned bromspedalen med mer kraft än vanligt? Känner du någon bränd lukt efter du har bromsat? Varvar motorn upp långsamt och har bromssträckan ökat? Då kanske det är dags att fixa dina bromsok.
Bromsokens design
Ett bromsok är en viktig del i skivbromssystemet som håller fast bromsbeläggen på plats så att dem kan röra på sig vid inbromsning. Det finns för närvarande 2 olika slags bromsok: flytande bromsok och fasta bromsok.
Flytande bromsok inkluderar vanligen en, ibland två, kolvar på ena sidan av bromsskivan. Bromsokshöljet sitter fast på styrspindelns hållare med bultar; bromsbeläggen sitter installerade på hållaren.
Specialfjädrar används för att hålla fast beläggen inuti sittplatserna. När bromspedalen trycks ned så förflyttar sig kolven ut från cylindern och utövar tryckkraft på inre bromsbelägget. Efter detta så rör sig hållaren vid sidan av styrstiften och trycker yttre belägget på skivan.
Det fasta bromsokets design inkluderar inga styrstift medan kolvarna finns på båda sidor om bromsskivan. När du bromsar så förses alla cylindrar med vätsketryck samtidigt, vilket förflyttar både de inre och de yttre beläggen. Ibland hålls dem isär från varandra med fjäderdistanshållare.
Varför sticker mitt bromsok ut för?
Vanliga orsaker för att bromsoket sticker ut inkluderar:
- Utsatt för luftfuktighet och smuts. Ansamlade föroreningar förhindrar kolvarna och styrstiften från att röra på sig fritt. Vätska orsakar korrosion så att dem fastnar. Om gummidammskydden börjar läcka som ska skydda dem rörliga delarna mot aggressiva kemikalier, så ökar risken för att kolvarna och stiften bryts ned. Utstickande kan också inträffa om bromsvätskan inte byts i tid: det är hygroskopiskt så dess vatteninnehåll ökar med tiden; detta leder då till korroderade kolvar och stift.
- Användning av fel smörjmedel eller inget alls. Särskilt högtemperaturtåligt fett ska appliceras på styrstiften. Felaktigt fett leder till torkning eller läckage; det kan också förstöra gummidelarna. Då kan inte styrstiftet förflytta sig fritt när bussningen är svullen.
- Plötsliga temperaturförändringar. Dessa har förstörande effekter på gummidammskydden. De påskyndar korrosion och kan få bromsskivan att böjas vilket gör att bromsarna fastnar.
- Utslitna element i bromsoket. Ett utslitet bromsokshölje eller kolvyta gör den snedställd och så att den fastnar. Samlad smuts i de skadade fogarna förhindrar dem rörliga delarna från att få röra på sig fritt. Luft som tränger sig in leder till korrosion snabbare.
- Deformation. Styrstiften kan böjas på grund av felaktig installation, höga påfrestningar, eller vårdslös körning; detta ökar också risken för att saker fastnar.
- Körning med slitna bromsbelägg och -skivor. Med utslitna friktionspar så kan kolven åka ut för långt från sin plats vilket kan göra den snedställd.
- Användning av fel bromsvätska. Om vätskan är för viskös så återgår inte kolvarna till sina startpositioner. Polymeriska eller sammansatta kolvarna kan svälla när dem kommer i kontakt med fel vätska.
- Utsatt för aggressiva kemikalier. Väggrus och bromsvätska sliter ut gummidammskydden i förtid, så det är viktigt att du håller systemet lufttätt hela tiden.
6 Regler för att använda dina bromsok rätt
- Rengör och smörj in bromselementen och kontrollera gummidammskydden varje gång du ska byta bromsbeläggen - eller var 6:e månad. Byt ut alla tätningselement som har tappat sina tryck omedelbart.
- Byt bromsvätskan i tid. Det är hygroskopiskt, vilket betyder att dess vatteninnehåll ökar signifikant med tiden. Detta påverkar bromseffektiviteten och får kolvarna att korrodera på insidan.
- Välj smörjmedel som är framtagna för just din bilmodell. Särskilda klisterpastor som innehåller koppar eller molybden används vanligen för att smörja bromsskenor, tryckfjädrar, och yttersidan hos bromsbeläggen. Keramiska smörjmedel rekommenderas för beläggningens platser. Styrstiften ska smörjas med mineralbaserade produkter avsedda för temperaturerna mellan -45 °C och +180 °C. Det finns också universala syntetiska smörjmedel som passar alla rörliga delar i bromssystemet. Vid underhåll så är det viktigt att bara applicera små mängder på dammskydden för att förhindra läckage på friktionsbeläggningen. Du bör också förhindra klibbigt klister från att hamna på tätningselementen.
- Undvik aggressiv körning. När du kör på blåsiga vägar uppe i bergen så måste du använda bromsarna ofta. I vanliga förhållanden så råder vi dig att inte bromsa plötsligt hela tiden. Då förhindrar du bromssystemet från att råka överhettas.
- Använd ett specialverktyg för att trycka in kolven i cylindern när du ska byta bromsbeläggen. Kontrollera att komponenten inte blir snedställd.
- För att sakta ned eller förhindra korrosion så ska du applicera värmebeständig målarfärg på oket. Ytan ska först jämnas ut med sandpapper och sedan avfettas. Målarfärgen skyddar inte bara bromsoket mot nedbrytning utan får också din bil att stå ut från mängden.
Slutsatser: oket är en slags bildel som du aldrig ska försumma. Dess arbetsskick förser dig effektivitet i bromssystemet och därmed dig säkerhet - såväl som andra med. Om du ignorerar de första tecken på trasigt ok så kan hela skivan spricka och bromsarna gå sönder helt och hållet. Följ dessa rekommendationer så kommer dina bromsok att förse dig med långvarig smidig körning.
En användbar video på samma tema: