Innehållsförteckning
Bensinmotorns tändsystem: syfte och konstruktion
Tändsystemet är en häftig anordning som är helt och hållet central för att din bil ska fungera korrekt. Troligen är du bekant med hur systemet fungerar i någon grad, och känner till vissa av delarna i det.
I denna artikel kommer vi att ge mer information om tändsystemet i bilar och berätta hur saker och ting hänger ihop. Du får lära dig om olika typer av tändsystem och vilka konsekvenser ett felande system kan ha.
Så fungerar ett tändsystem
I bilar med förbränningsmotorer är tändsystemet helt avgörande för funktionen. En elektrod (som sitter på bilens tändstift) värms upp till en hög temperatur och tänder sedan luftbränsleblandningen i motorn. Det är detta som gör att din bil kan starta. I ett tändsystem för bensinmotor finns det vanligtvis ett tändstift för varje av motorns cylinder, och antalet cylindrar varierar mellan bilmodeller.
Man kan säga att dessa cylindrar utgör kärnan i motorn, och inuti dem rör sig bilens kolvar fram och tillbaka.
Luftbränsleblandningen i bilens motor transporteras in i dessa cylindrar, varpå tändstiftet ger en gnista som antänder blandningen. Kolvarnas rörelse gör att motorn kan starta och fortsätta gå.
Dieselmotorer fungerar annorlunda
Medan processen ser ut så här i bensinbilar är den lite annorlunda för bilar som drivs på diesel. Där självantänder bränslet istället till följd av att komprimerad varm luft sprutas in. Men dieselbilar har också glödstift, som motsvarar tändstift och hjälper till vid kallstart av bilen.
Detta är förstås förenklade förklaringar av några intrikata och faktiskt väldigt fascinerande processer, men i stora drag är det alltså så här det fungerar. För den som är intresserad går det givetvis att fördjupa sig en hel del i förbränningsmotorernas värld. Du kan exempelvis testa att söka efter information om tändsystem för Skoda Fabia om du kör en sådan bil.
Vad händer vid fel på tändningen?
Som vi konstaterade i avsnittet ovanför så är det ett flertal olika delar som ingår i din bils tändsystem. Alla av dessa kan orsaka problem var för sig, som artar sig på lite olika sätt. Några av de vanligaste problemen när det gäller just tändsystem inkluderar bland annat:
- Ostadig eller ryckig tomgång. Kan bero på att tändstiften är slitna och inte lyckas leverera tillräckligt med tändning för stabil tomgång.
- Motorn startar inte överhuvudtaget. Om du försökt starta bilen flera gånger med ett dåligt batteri kan det göra att tändstiften dränks i bensin. Då kommer de inte att fungera med ett laddat batteri heller och måste således bytas ut.
- Högre bränsleförbrukning än vanligt. Tändkablar som är defekta eller sitter löst kan leda till detta. Även dåliga tändstift kan ha samma konsekvenser.
- Ryckig eller svag acceleration. Kan orsakas av en dålig bilens tändspole – även dålig tomgång och misständningar är då vanligt.
Som du märker är det vanligt att problem med tändsystemet hänger ihop med tändstiften hos bensinbilar. Det går att få en uppfattning om hur ens tändstift mår genom att kontrollera dem visuellt.
Viktigt med tändstift i bra skick
Ett tändstift i bra skick ska vara rent och inte ha mycket avlagringar, olja eller sot på sig. Om tändstiftet ser slitet ut och har en helt eller delvis bortnött elektrod så brukar det indikera att det är dags för ett byte.
Bytesintervallen för tändstift varierar en hel del mellan bilmodeller och påverkas också av vad det faktiskt sitter för stift i bilen.
Vissa håller sig bra i 6 000 mil, andra 12 000 och så vidare. Det bästa är därför att söka upp specifika rekommendationer för din bil och även kontrollera skicket hos tändstiften då och då.
Sammanfattning
Att tändsystemet fungerar är en förutsättning för att din bil ska starta överhuvudtaget och gå bra. Det ser till att luftbränsleblandningen antänds, så att bilens cylindrar börjar arbeta. Viktiga delar i tändsystemet inkluderar bland annat tändstift och tändkablar.
Fel på tändningen kan bland annat leda till att motorn inte startar alls, att bränsleförbrukningen blir högre och att accelerationen försämras. Hur tändsystemet ser ut kan ha vissa skillnader bilmodeller emellan, och det kan därför vara intressant att söka efter information specifikt för din bil.
Mest populära produkter i ämnet: