Plus
Pröva premiumkonto
0   produkter
#
0,00 kr
Din kundvagn är tom

Navkapslar

visa
1217 produkter

Hjulsidor: allt du behöver veta

Navkapslar används oftast för att förbättra fordonets utseende. Dessutom ger många tillbehör skydd mot damm, smuts, sand och andra slitande partiklar, vilket har en positiv inverkan på bromsarnas livslängd. Dessutom minskar dessa tillbehör risken för deformation av fälgarna vid en sidokollision genom att fånga upp en del av stöten själva.

Olika typer av navkapslar

Beroende på tillämplighet:

  • För en viss bilmodell. De följer ofta utformningen av de ursprungliga fälgarna och är dekorerade med bilmärkets logotyp. De är tillförlitliga och attraktiva men priset är ganska högt
  • Universal. De passar olika fordon och väljs enligt radie. De är billigare än den första typen och ofta presenteras ett brett utbud i katalogerna.

Beroende på konstruktionsegenskaper:

  • Öppna. De har stora luftintag, vilket tillhandahåller en god luftcirkulation. Men de döljer defekter på hjulet dåligt och skyddar inte hjulupphängningen från smuts och damm. Det är dessutom svårt att rengöra dem.
  • Slutna. Detta är biltillbehör med små eller inga luftintag. De skyddar väl Bromssystemets delar, döljer korrosion fläckar eller mekaniska skador. Men de begränsar inflödet av luft som kyler ned systemet, vilket kan orsaka förtida slitage av bromsdelar.

Navkapslar skiljer sig också från varandra genom form. De kan ha plan eller krökt utsida. Platta tillbehör passar tätt, det är svårt att skada dem eftersom de nästan inte sticker ut alls åt sidorna. Krökta kapslar är inte lika praktiska men ser mer presentabla ut.

Olika material används för produktion av dessa tillbehör:

  • Plast. De är lätta, billiga, och rostar inte. Tillbehör av flexibel plast kan återta sin form även efter mekanisk påverkan.
  • Metall. metall kapslar är mycket hållbara men väger ganska mycket. De är inte skyddade mot korrosion i miljöer med hög luftfuktighet.
  • Speciella typer av gummi. Dessa är flexibla, lätta och smidiga material som kan användas i ett brett temperaturområde.

Tillbehör som kan fästas med fjäderbelastade lås eller med nav skruvar. Den första typen av infästning ger enkel montering och demontering, medan andra är svårare att sätt på och ta bort men är mer tillförlitlig.

Tips vid användning av navkapslar

  1. Använd endast de tillbehör som passar i dimensioner och andra egenskaper. Hål och fästen ska matcha standard delarna.
  2. Kontrollera de inte är deformerade eller har andra betydande skador innan du monterar navkapslarna. Kontrollera fjäderns stelhet i modeller med lås, ju högre stelheten är, ju tillförlitligare blir fastsättningen.
  3. Rengör tillbehören med svamp och tvål lösning både på yttre och inre sidorna. Som regel är en biltvätt möjligt.

AutoDoc bekväm online shopping

Vill du köpa tillbehör med förmånliga villkor? Registrera dig i AutoDoc online-shop. Alla våra produkter är förhållandevis billiga, och pågående kampanjer kan gör att du kan spara pengar. Gör en online-beställning på vår hemsida eller via vår mobilapplikation och köp navkapslar på ett lönsamt sätt.

loader Vänligen vänta...